Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Повелителката на конете. Така голяма част от приятелите наричали починалата на 16 август в сливенска болница родилка Ренета Томова. Оказва се, че 33-годишната жена е собственик на единствената конна база в Сливен на име "Табора", в която се отглеждат 15 породисти коня.

По думите на нейни познати още от малка тя проявявала интерес към язденето, а след като завършила природо-математическата гимназия в родния си град, изкарала и курс по конна езда, който й позволил да бъде и треньор. Ренета успяла да превърне хобито си в работа и да сбъдне най-голямата си мечта. Преди близо десет години врати отваря конната й база в село Ичера, което е на разстояние около 20 км от Сливен.

„Живя там съвсем сама в продължение на четири години – разказа пред „168 часа“ една от най-близките приятелки на Ренета - Евгения Бернщайн. – Беше наела хотел с идеята в него да отсядат хора, с които да провеждат конни пътешествия. През цялото време, което прекара в Ичера, нямаше никакъв интернет и се чувахме само по телефона.“

По думите й още докато била студентка, починалата родилка искала да развива екотуризъм. Създала конната база в селото, тъй като харесала това, че тя била отдалечена от градския шум, а природата предполагала по-спокоен живот за конете й. Приятели на жената твърдят, че тя била привързана към всеки един от тях. Още като ги купела им им давала и имена. Част от тях били Мелиса, Хайдар, Тимиши, Софи, Ефи, Зара и Тома. Познати на Ренета споделят, че за нея дори нямало значение дали конят, който ще вземе, е болен. Два от петнадесетте, които имала, купила от собственика им слаби и изнемощели. Взела ги с идеята да ги излекува и само за няколко месеца успяла да го направи.

„Тя обичаше конния туризъм и се стремеше да го развива всеки ден, но освен него организираше и велотуризъм – разказва Евгения. – В началото имаше интерес към всичко, което правеше, но в един момент посетителите намаляха. Ренета се разочарова от това, че хората идват просто да си направят по една снимка с животните и си тръгват.

Не можеше да приеме, че те не се привързват към тях, и я болеше от това. След

четири години, прекарани в Ичера, където всички баби вече я познаваха, защото тя им помагаше, когато няма кой, реши да премести базата си в Сливен.“

Роднините на Ренета изцяло подкрепяли нейното начинание, а баща й често й помагал и финансово. Преди години той имал ресторант в центъра на града, а към момента по думите на близки на починалата родилка развивал малък собствен бизнес.

След преместването си от село Ичера в родния си град жената отново се грижела сама за всичките си коне, а в последните години взела на работа момиче и момче, които й помагали. По думите на приятелката й Евгения въпреки бременността тя до последно работела в базата.

„При нея беше закон конете да се обучават по методиката на Natural Horsemanship, която е измислена от Пат Парели – разказват познати на Ренета. - Тя се изразява в това животните да се възпитават без наказания, а човекът да се превърне в т.нар. естествен ездач, който да контролира своите емоции заедно с тези на коня. Пример за това са ръцете, които трябва да бъдат спокойни, тъй като дори и малкото трепване се усеща от животното.“

Евгения Бернщайн разказва още, че по време на студентството Ренета започнала да

чете книги за конете и тяхното отглеждане. Била твърд противник на всякакви силови методи за възпитанието на животните, а едно от най-важните неща за нея било да разбере кои са най-щадящите методи за подковаването на конете, тъй като самата процедура била болезнена за тях. В своята конна база освен уроци по езда тя предлагала още и хипотерапия, която представлява лечение на хора с двигателна дисфункция чрез движенията на коня.

Според Рени това било яздене, различно от терапевтичното, тъй като хипотерапията се стремяла да подобри неврологичната функция и сензорната преработка. В сайта си Taborahorses.com тя дава следното обяснение за услугата: "Хипотерапията е разходката с кон, която дава на сетивата съвсем различно изживяване чрез ритмични и повтарящи се движения. Хората, които могат да се възползват от хипотерапията, имат различни диагнози: церебрална парализа, множествена склероза, изоставане в развитието, травматична мозъчна травма, мозъчен инсулт, аутизъм или езикови увреждания."

Според приятелките й да стане майка, била една от мечтите на Ренета. Веднага след като разбрала пола на детето, му измислила и името Мария. Пред познати казвала, че когато то се роди, ще се обръща към него с „Маша". Пред "168 часа" познати на жената отказаха да споменат името на бащата на детето.

"Тя щеше да бъде от майките, които гледат детето си сами, само това мога да кажа", обясни Бернщайн. Дни преди да почине, двете с Ренета провели и дълъг разговор.

"Това беше и последният път, когато се видяхме по време на бременността - спомня си Евгения. - Тогава тя ми каза: "Чувствам се ужасно спокойна, всичко е толкова наред, че чак ме е страх. Надявам се раждането да мине добре. Вече нямам търпение да видя Мария и да я гушна".

Приятелката й не може да каже със сигурност дали Рени е успяла да се порадва на дъщеря си.

"Ако се е чувствала зле, може и да не е имала много време да я прегръща и целува, както тя искаше – споделя Бернщайн. – След като детето се роди, само ми написа, че Мария се е появила трудно, но все пак вече е на бял свят. Не исках да я питам повече. Казах си, че като се видим, ще говорим, а сега трябва да си почива.

Ние с компанията от приятелите ни същия ден отпразнувахме раждането на Маша. Пращахме на Рени дори снимки, за да ни види колко сме щастливи.“

Евгения си спомня още, че преди да се появи дъщеря й, Ренета само повтаряла, че единственото, което иска, е тя да се роди здрава и двете с приятелката й да разхождат децата си заедно.

„Чакаше с нетърпение появата на момиченцето – казва нейната позната. - Детската стая е готова. Вътре е пълна с играчки, дрешки, има и носилка. Последното, което купи, беше един голям плюшен мечок.“

В какво състояние в момента е малката Мария, четете в печатното издание на "168 часа".

Четете още:

Назначиха тройна експертиза за починала родилка в Сливенската болница

Родилка почина в Плевен, бебето й е в кома