Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Все повече жалби срещу лекари - 150 осъдени

В последните три години значително е увеличен броят на жалбите за лекарски грешки. Това става ясно в седмицата, в която поредна пациентка издъхна на операционната маса в Сливен.

Оплакванията, които са внесени през 2016 и 2017 г., са съответно 71 и 70 на брой, като те драматично нарастват през последната година. Само за първото тримесечие - до април 2018 г., са били 28, се разбира от доклад на етичната комисия на Българския лекарски съюз, с който "168 часа" разполага.

Интересно е също така, че същевременно се увеличават с цели 10 процента и сигналите от лекари срещу лекари и здравни институции, което почти не се случваше в миналото. Шефове на големи болници твърдят, че една от причините за увеличения брой дела срещу медици са няколко пациентски организации в страната, които подтикват граждани да търсят правата си. Според тях тази дейност се е превърнала в бизнес модел.

Оказва се, че по-голямата част от постъпилата в комисията информация се отнася до грубо и невежливо отношение от страна на медицинския персонал към пациентите. 60 процента от общия брой са за такива инциденти. От етичната комисия към БЛС потвърдиха пред "168 часа" неблагоприятната тенденция. Според ръководството на контролния орган обаче става дума за "системна грешка". По тяхно мнение вината е в цялостното състояние на медицинското обслужване у нас, а не в отделни лекари.

В момента от комисията уточниха, че са прекалено заети с най-скандалния случай от последните дни, свързан с починалата родилка в сливенската болница (за него четете подробно на стр. 4,5 и 6-а), и затова ще дадат повече данни за дейността си на по-късен етап. От лекарския съюз се самосезираха и задействаха проверка във връзка със смъртта на Ренета Томова.

С колко пъти са се увеличили делата срещу лекари от 1994 г. насам, четете в печатното издание на "168 часа".

Четете още:

Бебето на починалата родилка в Сливен е в стабилно състояние (Видео)

Осъдиха лекар на 9 години затвор за убийството на пациент в Белгород

Коментара ()

Вашият коментар