Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитър Димитров-Бабата (вдясно) влиза в съда заедно с адвоката си   СНИМКА: Елена Фотева
Димитър Димитров-Бабата (вдясно) влиза в съда заедно с адвоката си СНИМКА: Елена Фотева

Върховният касационен съд потвърди 4-годишната присъда на помориеца Димитър Димитров-Бабата за убийството на наркобоса Иван Попов-"Костов".

Решението е окончателно, а Димитров трябва да бъде приведен в бургаския затвор.

Той бе признат за виновен в това, че на 15 ноември 2015 г. пред арт-клуб "Омара" в Поморие, при превишаване пределите на неизбежната отбрана, умишлено умъртвил Иван Попов с прякор "Костов". За това престъпление бургаски магистрати му наложиха лишаване от свобода за срок от четири години.  Димитров бе признат за виновен и в това, че на неустановена дата придобил и до 15 ноември,  2015 г. държал огнестрелно оръжие – пистолет с девет патрона, без да има надлежно разрешение. За това престъпление му е наложено наказание  3 г. затвор, но съдът определи едно общо в размер на 4 г.

 Димитър Димитров ще трябва да плати и 100 000 лв. кръвнина на майката на убития Попов.

Съдебният акт на Бургаския апелативен съд, с който бе потвърдена първоинстанционната присъда, бе протестиран от прокуратурата и обжалван от страните пред Върховния касационен съд. В решението на ВКС е посочено, че след направения касационен контрол магистратите не намират основания за намеса в атакувания съдебен акт, поради което той следва да бъде оставен в сила.

Според събраните в хода на разследването на убийството данни ден преди екзекуцията на наркобоса той нападнал Димитър Димитров с гумен чук. "Костов" удрял Бабата в областта на кръста, знаейки, че той е само с един и то присаден бъбрек и има сериозни здравословни проблеми. Наказателната акция била заради опити на Бабата да продава марихуана без да се отчита на бургаския наркобос.