Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бургаският районен съд потвърди взетата мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 50 хил. лв. спрямо обвиняемия Бенчо Бенчев, съобщиха от пресцентъра на съда преди минути.

Съдебното производство е протекло по реда на чл. 61, ал. 3 от НПК -  съдът разглежда незабавно делото в закрито заседание и се произнася с определение, което е окончателно.

 Бенчев бе привлечен като обвиняем за лично укривателство на несебърския бос Димитър Желязков и за незаконно притежание на боеприпаси. Това стана с постановление от 10 август. Със същото постановление спрямо зам.-шефа на общинския съвет в Бургас е взета мярка за неотклонение  парична гаранция 50 000 лв., която трябва да бъде платена в 15-дневен срок.

Според районните магистрати може да бъде направен извод за наличие на обосновано подозрение, че Бенчев е съпричастен към извършване на престъпленията, за които е обвинен, а те са с висока степен на обществена опасност.

Съдът е приел, че определената мярка за неотклонение като вид е подходяща и е взета с цел да попречи на обвиняемия да се укрие и да извърши престъпление. Според съдебната инстанция размерът от 50 000 лв. не се явява завишен. Тази мярка е сред най-леките мерки за неотклонение, предвидени в НПК. При извършване на преценка в тази връзка, Бургаската районна прокуратура очевидно е отчела, че лицето е неосъждано, с постоянен адрес на територията на Република България, където развива бизнес и има семейство, заявяват още от пресцентъра на съда.

В акта на съдебната инстанция пише още: "изложеното в съчетание с неговата възраст и наличните по досъдебното производство данни за влошеното му здравословно състояние, обосновават извода, че целите на мярката за неотклонение биха били изпълнени в достатъчна степен и посредством налагането на мярка за неотклонение "гаранция".

Относно размера на взетата мярка районният съд приема, че един от основните критерии, които имат значение за определяне размера на тази мярка е имущественото положение на обвиняемия. Според съдебната инстанция това представлява и механизъм, който ще възпре обвиняемия да се укрие и да върши други престъпления. Взети били под внимание наличните по досъдебното производство доказателства относно материалното положение на обвиняемия.

С тези основни мотиви съдът потвърди взетата мярка за неотклонение, като остави без уважение жалбата от страна на обвиняемия и неговата защита. Определението е окончателно, подчертават от пресцентъра на съда.