Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Според Енциклопедия Британика от 1911 г. „Берлинският договор със своето изкуствено разделение на българската раса създаде трудния и заплетен македонски въпрос." Т.нар. "македонски въпрос" се отнася за географската територия Македония и няма нищо общо с понятия като "македонски народ" и "македонска нация".

Въпросът е дали територията, на която живеят българи християни от Българската екзархия, да премине към държавата България или да бъде разделена и между държави, които нямат нищо общо с българския народ или раса, според енциклопедия Британика. Надделява тезата да бъде разделена. Русия също е за отделянето на Македония от България. За да не се създаде голяма българска държава. Сърбия пък иска излаз на Солунското пристанище, защото няма как да го получи на Адриатика и след съюзнически, и междусъюзнически, войни Сърбия окупира за близо четвърт век т.нар. Вардарска Македония или днешна Северна Македония,както се кани да се нарича "братската" ни държава. След Втората световна война Македония е отново лишена от независимост. Отново я управляват от Белград в Титовата комунистическа югославска федерация. Всъщност, ако не бе окупирана от Сърбия – и по кралско и по комунистическо време, днешната Република Македония,утрешна Северна Македония, едва ли би искала независимост в началото на 90-те години. Независимост се иска само, ако си зависим, ако си окупиран, ако си част от чужда държава.

Тъй че македонската независимост си е независимост от Белград, а не от София. Македонците спрямо нас няма как да се правят на независими.Те могат да бъдат независими само ако са с нас в Европейския съюз. Във всички останали случаи те са зависими.

Днес вече няма македонски въпрос. Македония е изправена пред албански въпрос. Разделението между македонци и албанци вътре в страната продължава.То е и конституционно регламентирано, то е и териториално, очевидно е. И да припомня отново енциклопедия Британика: "разделението на българската раса създаде трудния и заплетен македонски въпрос". Днес разделението на "албанската раса" създава "трудния и заплетен македонски въпрос".

България трябва да настоява само за едно: днешните македонци да не забравят никога, че енциклопедия Британика е по-стара от тяхната държава.

*От фейсбук