Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимки: Десислава Кулелиева

Проверка се прави, ако шофьорът има съмнително поведение на пътя

Всички знаят как Пътна полиция проверява дали някой не кара пил. Духа се в дрегер и след секунди той показва почерпен ли е шофьорът, или не.

Доста по-сложно и бавно обаче е тестването за наркотици. То е в няколко стъпки и отнема около 13 минути. 

“Не всеки водач се проверява за дрога. Ако има съмнително поведение на пътя - например криволичи, тогава се прави тестът. Може и да бъде изпробван първо за алкохол, а после за наркотици”, обяснява инспектор Евгени Атанасов от отдел “Пътна полиция” в СДВР.

Друг принцип, от който полицаят се ръководи в проверките за дрога, е резултатът от справката на водача. “Ако излезе, че е съден за притежание на наркотици например, също го проверяваме”, посочва Атанасов.

Ако пробата е положителна, водачът може да приеме резултата, който показва каква дрога е употребил, или да бъде закаран във ВМА (важи за хванати с дрога в София) за изследвания. Ако откаже медицинските тестове, се зачитат резултатите от полевия тест. Важно е да се знае, че при шофиране след употреба на наркотици винаги се образуват наказателни дела.

Присъдата, предвидена от закона, е до 3 г. затвор. Ако обаче човек е с чисто досие, го освобождават от наказателна отговорност и плаща глоба от 1000 до 5000 лв. При второ провинение пък следва условна присъда.

За първите 6 месеца на годината от МВР са заловили 1800 дрогирани шофьори, като бройката е доста по-голяма от тази за същия период на м.г

Само по време на акцията на Пътна полиция, в която хеликоптер и полицаи в цивилни коли докладваха на колегите си на пътя за съмнителни водачи, са хванати двама надрусани.

Полицаи спират кола за проверка.  СНИМКА: БЛАГОЙ КИРИЛОВ
Полицаи спират кола за проверка. СНИМКА: БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Вертолетът, който е оборудван със специална камера, която може да приближава номерата на колите, е подал сигнал за 1 нарушение - каране в аварийната лента, обясни гл. инспектор Петър Соколов от Главна дирекция “Национална полиция”.

Той добави, че записите от камерата на машината ще бъдат прегледани и други шофьори също ще бъдат санкционирани. Акцията продължаваше и в неделя вечерта, а резултати от нея се очакват тази седмица.