Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентската дача на брега на Черно море във Форос
Президентската дача на брега на Черно море във Форос

С

пециалните служби в бившия СССР също се занимавали с въпроса с опасността от взрив в Черно море. Особено след като езеро в Африка, съдържащо сероводород, се взривило. Но все пак това било дело на природата, докато съветските власти се притеснявали най-вече от действия, причинени от човешка ръка.

"Веднъж при мен дойдоха сътрудници на КГБ и ми поставиха задача да направя интересно изследване - разказва Анатолий Рябинин, завеждащ лаборатория по химия на морето към Украинския научно-изследователски хидрометеорологичен институт. - Водородът е взривоопасен, а при тях постъпила информация, че в светлината на студената война с Америка у нас в Черно море се подготвя терористичен акт. Мен ме помолиха да изследвам доколко е реално изпълнението на подобен план. И аз честно им отговорих, че изкуствен взрив в дълбините на Черно море и като последствие излизане на повърхността на сероводород биха предизвикали

истинска

екологична катастрофа

Такава опасност съществува и в наши дни. Но в последно време учените се замислят дали от запасите на сероводород не може да се извлече икономическа изгода."

Информацията за възможен взрив даже предизвикала

скандал на заседание на ЦК на КПСС Проблемът е, че резиденцията на Михаил Горбачов била на брега на Черно море - във Форос на Кримския полуостров.

Именно на това злощастно място първият и последен президент на СССР беше задържан под домашен арест по време на пуча в Москва.

"На всички е известно, че във Форос тогава имаше правителствена дача" - разказва Дмитрий Фашчук доктор, на науките в Института по география към РАН. - Учените наостриха уши - наистина ли резиденцията на Горбачов може да изгори заедно с морето? Аз лично се занимавах с тези изследвания. От нас се искаше да разберем максималната дълбочина, от която започва слоят със сероводород и може ли по време на буря той да излезе на повърхността. Във Форос беше установена почасова смяна на учени, които да измерват баланса на отровното вещество срещу дачата на Горбачов. Веднъж регистрирахме рекордно малка дълбочина -

намерихме сероводород на 50 м под повърхността

на морето. Разбрахме още, че вихрите на антициклоните потопяват сероводорода към дъното, докато циклоните го издигат.

Но изтичане на повърхността не беше установено нито веднъж. Затова смятам, че запалването навремето е било предизвикано от метан след тектонска вълна."

Михаил Горбачов
Михаил Горбачов