Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Къщата реликва на арх. Георги Фингов на ул. "Шипка" 38 в София, която дълго време беше оставена без прозорци, изглежда най-после все пак ще бъде реновирана. При това в първоначалния си вид, без излишни модификации и промени.

Добрата новина съобщиха от Столичната община за "168 часа".

Сградата е паметник на културата и в нея е бил домът на видния български архитект, когото с пълно основание можем да приемем за най-яркия представител на кратко просъществувалия български сецесион. Но по подобие на злощастната история на създателя си и къщата има нелека съдба през годините.

Разположен на ъгъла на улиците "Шипка" и "Васил Априлов", този безценен символ на архитектурата у нас

доскоро се рушеше и тънеше в мръсотия,

наплескан със свастики и вулгарни надписи.

Къщата е изградена за нуждите на семейството на архитект Фингов през 1906-1907 г. На колоната пред входа е изваяна женска глава от големия наш скулптор Андрей Николов. Целият интериор и обзавеждането са специално проектирани от автора, което придава допълнително качество на сградата. По време на войните в първата четвърт на ХХ век къщата е закупена от инж. Петко Теодоров, брат на премиер-министъра Теодор Теодоров и собственик на златни мини в Перник. Още в първите години на комунистическата власт

сградата е национализирана,

а на Мария Теодорова (1903-1995), една от двете племенници на политика, е оставен за обитаване таванският етаж, където е струпана и част от уникалните мебели. За период от около две десетилетия тя е превърната в детска градина.

Обявена по-късно за паметник на архитектурата, сградата е ползвана от Националния институт за паметници на културата. По време на реституцията в началото на прехода някогашната придворна дама Мария Теодорова дарява дома. Според предсмъртното й завещание наследниците са трима и си делят по един етаж - големият син на Симеон Сакскобургготски Кардам, починал през 2015 г., юристът на НИПК, осъществил реституцията на имота, и фондация "България", ръководена от Яков Джераси.

Теодорова, вече на преклонна възраст, записва в дарителския документ условието къщата на нейния чичо да бъде възстановена като културен паметник на арх. Фингов.

След като Симеон Сакскобургготски и оглавяваната от него партия навлязоха в политическия живот на страната, се оказа, че мисията на фондация "България" е приключила. Грубо нарушавайки условията на дарителския договор,

фондацията

продава имота

за нова бизнес сграда. Като междувременно, според добре информирани източници, камините, ламперията и част от мебелировката са демонтирани, изнесени и вероятно продадени.

В продължение на дълго време къщата на Фингов съзнателно е оставена безстопанствена.

Апетитите на купувачите на имота са били за многоетажно застрояване с максимална печалба при продажба или отдаване под наем. И понеже опитът за застрояване е спрян, къщата отново беше обявена за продан.

През 2007 г. тя е купена от фирма "Бългериън кънстракшън хаус" АД. Още от следващата 2008 г. община "Средец" прави безуспешни опити за оглед на имота, но

новите собственици

не осигуряват достъп

От вида на фасадата общинските експерти установяват частично разрушаване на покривната конструкция над верандата към ул. "Шипка", където са се образували голяма дупка, течове и значителна вертикална пукнатина по фасадата.

За преминаващите по тротоара хора има опасност от падащи части от мазилката и покрива. Община "Средец" издава заповед за незабавно предприемане на действия, но не може да я връчи на собствениците, защото се оказва, че те са неоткриваеми. Междувременно "Бългериън кънстракшън хаус" АД предприема

действия за надстрояване

на съществуващата сграда до 5 етажа с отстъпи.

В крайна сметка обаче бурна гражданска реакция осуетява тези планове. През ноември 2009 г. "София за нас" - инициативен комитет на Движението за опазване на паметниците на културата в България и гражданската организация "Граждани за София" разпространяват петиция за спасяване на къщата на Фингов, която е изпратена до всички отговорни инстанции, начело с министър-председателя. В нея е посочено, че е налице крещяща липса на респект към къщата - културна ценност. В началото на декември 2009 г. главният архитект на София Петър Диков връща за ново съгласуване проекта за изменение на плана. Разрешение не дава и новото ръководство на НИНКН. Чест прави и на медиите, които активно подкрепят кампанията за запазване на къщата на големия български архитект.

Междувременно напоследък се забелязва, че собствениците са взели някои мерки за опазването на сградата - поставени са прозорци и фасадата е пребоядисана, убедиха се на място репортери на "168 часа".

Сега, 9 години по-късно, след наложена глоба и обжалвания от собственика, и от Столичната община се надяват, че случаят скоро ще има положителна развръзка.

"Къщата на арх. Фингов на ул. “Шипка” №38 е паметник на културата от “местно значение”, обявена през 1978 г. - се казва в отговора на Столична община на въпроси на "168 часа". - През 2016 г. е издадена заповед за пълно заснемане, обследване и проект за ремонт с консервационно-реставрационни работи. След одобрението му от Министерството на културата на собственикът са дадени 18

месеца да извърши реставрацията Столичната община издава и наказателно постановление на “Бългериън кънстракшън хаус” АД с имуществена санкция в размер на 100 000 лв., за бездействие, създало опасност за увреждане на обект на културно-историческото наследство, а именно жилищна сграда, находяща се... (следва подробно описание на имота)."

И двете общински заповеди са обжалвани от дружеството, но към този момент собственикът на къщата вече е внесъл проект за реставрация на сградата за одобрение в НИНКН и веднага след това ще пристъпи към консервационно-реставрационни работи.

В изработения план, приет с решение №540 на СОС през 2015 г., се предвижда запазване на съществуващата сграда – недвижима културна ценност с категория „местно значение", информираха още от Столичната община в тази връзка.

На 21.03.2018 г. главният архитект на София е издал виза за проектиране за реставрация, преустройство и реконструкция с адаптация на сградата по искане на собствениците.

При проектирането

не се допуска промяна

на кота корниз, кота било, както и други намеси с цел промяна на външния обем на съществуващата сграда.

Преди одобряване на инвестиционния проект се изисква визата да се съгласува от НИНКН, както и самият инвестиционен проект. Визата е съобщена на заинтересованите лица, като в законоустановения срок не са постъпили възражения.