Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."

С тези думи американският астронавт Нийл Армстронг оставя първите човешки следи по повърхността на Луната на 21 юли 1969 г. Почти половин век по-късно тази негова историческа разходка има честта да повтори холивудската звезда Райън Гослинг, който е в главната роля на многообещаващата лента "Първият човек" (First Man) на носителя на "Оскар" сценарист и режисьор Деймиън Шазел.

Биографичната драма е посветена на покоряването на естествения спътник на Земята и в частност на личността на Армстронг, жертвите и цената за постигането на немислимото от човечеството.

Очакванията към филма неслучайно са завишени, защото мелодичното ехо от успеха на La La Land на Деймиън Шазел (осигурил му най-престижната киностатуетка) все още отеква в сърцата на зрителите, които няма да забравят скоро и брилянтното изпълнение в мюзикъла на Райън Гослинг, когото биха викали на бис отново и отново.

И тъй като съвместната работа между режисьора и актьора вече даде на публиката един киношедьовър, надали поредното им парньорство ще разочарова.

Сюжетът на "Първият човек" се съсредоточава върху живота на астронавта и семейството му в периода между 1961 и 1969 г. по време на най-усилената подготовка на мисията до Луната.

Сценарият е дело на Никол Пърлман и Джош Сингър ("Спотлайт") и се базира на биографичната книга "Първият човек: Животът на Нийл Армстронг" (First Man: The Life of Neil A. Armstrong) на професора по история Джеймс Р. Хенсън. В своя труд авторът изследва в дълбочина животът на легендарния американец, като провежда над 50 часа интервюта със самия него. Прочутият пилот държи на своята уединеност и не дава достъп на всеки до личния си живот, но допуска Хенсън до различни документи, семейни източници и близки приятели. Това позволява на автора да създаде несравним портрет и задълбочен поглед към една икона, променила света. Неговият разказ изобилства от разкрития и проследява пилотската кариера на Армстронг, неговите 78 бойни мисии като военноморски авиатор, летящ над Северна Корея, през ключовите му трансатмосферни полети в ракетата X-15 до пилотирането на Gemini Vill и първото скачване в Космоса.

Макар да бива удостоен подобаващо за подвига си и да се покрива със слава, според мнозина, астронавтът остава неразбран.

В ролята на неговата съпруга Джанет пред камерата за биографичната лента се изявява Клер Фой. Двойката има три деца - Ерик, Карън и Марк. През 1961 г. семейството е сполетяно от трагедия, когато се установява, че двегодишната Карън има злокачествен тумор в средната част на продълговатия мозък. Растежът му е забавен с лъчева терапия, но състоянието й бързо се влошава и на следващата година тя почива. Въпреки загубата си Армстронг съумява да продължи напред.

"От момента, когато беше роден, дори преди това, синът ни някак беше призван за мисията "Аполо 11" - обяснява майката на легендарния астронавт Виола.

И тя сякаш е права, защото като че ли необясними сили закрилят Армстронг до стъпването му на Луната.

На 17 септември 1962 г. той е избран за астронавт от НАСА - Астронавтска група №2, като е един от двамата цивилни (другият е Елиът Сий) в тази селекция. Четири години по-късно Армстронг осъществява първия си полет в Космоса на борда на космическия кораб "Джемини 8". Мисията за малко не приключва фатално. Корабът се скачва на околоземна орбита с безпилотен обект - първи подобен експеримент в историята на космонавтиката, но след това Джемини започва да се върти бързо около оста си, получава силен крен и губи височина. Армстронг разделя двата кораба, но при повторното скачване проблемът става по-застрашителен. В същото време инженерите в Хюстън откриват неизправност в един от двигателите за стабилизиране. С тяхна помощ Нийл успява да стабилизира кораба и да осъществи набелязаните от програмата на полета цели. Взeма се решение полетът да бъде прекратен след 10 часа и 41 мин, но поради промените в орбитата "Джемини 8" се приводнява на много голямо разстояние от разчетената точка. В издирването на капсулата участват 9655 военнослужещи, 96 самолети и хеликоптери и 16 кораба от състава на USN.

Малко повече от година преди да запише името си в историята, Армстронг отново се разминава на косъм със смъртта.

На 6 май 1968 г. един от неговите тренировъчни полети завършва с катастрофа. При опасната каскада той реагира светкавично и успява да катапултира секунда преди да е станало твърде късно.

На 5 април 1967 г. 17 астронавти са извикани при отговорния директор по екипажите в НАСА Доналд Слейтън. Те са избраните за лунната програма. Сред тях е и Армстронг, на когото е поверено командването на дублиращия екипаж на "Аполо 8" и на основния - на "Аполо 11".

На 14 април 1969 г. ръководството на НАСА оповестява решението си кацането на Луната да се осъществи по време на полета на "Аполо 11" и неговият командир Н. Армстронг да стане първият човек в света, стъпил на лунната повърхност. Космическият кораб стартира на 16 юли 1969 г., а четири денонощия по-късно е достигната окололунна орбита. На 21 юли цялото човечество има повод да ликува - Нийл Армстронг оставя първите човешки следи по повърхността на Луната и престоява на нейната повърхност общо 2 часа и 31 мин.

От биографичната книга на Джеймс Хенсън става ясно, че астронавтът е бил по-загрижен за полета до Луната, отколкото за разходката там. Години по-късно той продължава да копнее за междупланетарно пътуване.

Армстронг се превръща в герой, останал в историята като най-известния, като Първия - космически пътешественик.

Във филма на Деймиън Шазел участват още Пабло Шрайбър, Кайл Чандлър, Джон Бърнтал, Кирън Хайндс, Итън Ембри, Джейсън Кларк, Кори Стол, Кристофър Абат, Шей Уигам, Лукас Хаас и др.

Премиерата на "Първият човек" е на 12 октомври.