Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Сигналът срещу 62-годишния Красимир Н. дошъл от ДАИ, той ще обжалва ареста на 9 август

Арестуваният като организатаор на престъпна схема с шофьорски книжки автоинструктор Красимрир Н. от Бургас се оказа рецидивист. Той е бил съден за подобно престъпление, за което получил условна присъда. Още в нейния изпитателен срок обаче се впуснал в нови криминални подвизи, разкриха източници на "24 часа".

Този път сигналът срещу изобретателния инструктор дошъл от ДАИ София, при което от районата прокуратура в Бургас незабавно разпоредили проверка. "Разследването продължава за установяване на други случаи, извършва се по указания на наблюдаващия прокурор", коментира говорителят на Апелативната прокуратура Йовита Григорова.

Преди да бъде арестуван, 62-годишният инструктор е бил разработван от служители на Икономическа полиция в продължение на няколко месеца.

Той имал частна автошкола. Прилагал престъпната схема по поръчка, ползвайки фалшиви курсанти. За броени месеци инструкторът организирал няколко човека, които държали изпити вместо двама души, които се обучавали в неговата частна школа. Красимир Н. използвал трети лица, които се явявали на теоретичните изпити вместо негови курсанти. Те използвали неистински лични карти, в които били посочени реалните данни на лицата, желаещи да придобият свидетелство за правоуправление, но със снимките на явяващите се.

Разследващи са разкрили и задържали хората, които се представяли за ученици на инструктора. Установени са и тези, които поръчвали на Красимир Н. въпросната "услуга". Разпитани са четирима свидетели, които описвали престъпната схема. На 9 август задържаният инструктор ще се яви пред окръжния съд, за да поиска по-лека мярка за неотклонение, установи репортерска проверка.

Отзвукът от този случай сред обществото е важен, защото хората остават с впечатление, че има големи проблеми в ДАИ, а става дума за действия на едно частно лице, което работи в частната сфера. Защо обаче законодателят позволява този инструктор, който вече е бил осъден за подобно престъпление отново да преподава и обучава", коментират разследващи.