Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Георги Рачев, климатолог от Софийския университет “Св. Климент Охридски”: Господ е българин и ни пази от адската жега, която мори Европа

- Проф. Рачев, на какво се дължат екстремната жега в Европа и в други части на света и дъждовното време у нас?

- През юни и юли няколко синоптични обстановки обусловиха специалната атмосферна циркулация на топъл въздух над Западна Европа и особено над скандинавските страни, където градусите минаха 30. Това не необикновено. Необичайното е, че продължи дълго време. За тези райони - Белгия, Холандия, Дания, се шегуват, че

лятото тази година беше във вторник,

а миналата година - в четвъртък. Когато стане 25 градуса, те са навън и се радват на топлото време.

Сега това продължи на няколко пъти за два месеца. Дори в петък мои познати обиколиха центъра на Лондон, за да си търсят вентилатор и не можаха да намерят, всичко беше изкупено. Търсенето е огромно. Ден-два не е феноменално да се задържи жегата, но на няколко пъти по 5-6 дни е изключително рядко явление.

И затова няма вентилатори по магазините. Там не си инсталират климатици в къщите.

- Защо?

- Нямат нужда. През по-голямата част от годината карат на газ и когато стане 25 градуса, се радват на широко отворени прозорци.

По едно време започнаха да се притесняват за питейната си вода.

Те се захранват от подпочвени води, нямат язовири,

докато в Южна Европа съхраняваме водата от зимата за лятото и есента. Те нямат. За какво им са, като вали постоянно?

- Имало ли е други периоди с такова екстремно време?

- Тази синоптична обстановка не е уникална, но продължи доста дълго и донесе много високи температурни рекорди, засушавания, горски пожари, възрастни хора със заболявания трудно понесоха горещините. Имаше хора, които напуснаха преждевременно този свят. Не умряха точно от жегата, а защото заболяванията им се обостриха от топлото време.

Това не се случва за първи път, искам да успокоя хората.

Ще припомня два големи случая само от този век.

През 2003 г.

в резултат на

още по-мощна

гореща вълна

във Франция и Германия починаха 70 хиляди души. Вълната не отпусна тази част на Европа през целия юли и август. Разбира се, става дума за възрастни със своите заболявания.

През 2010 г. европейската част на Русия изгоря в прекия и преносния смисъл. Антициклон, останал повече от 40 дни на едно място, причини ужасни пожари. Изгоряха торфищата чак до полярната окръжност.

Отровният въздух

се разпростираше върху милиони

квадратни километри. Всичко беше задръстено от пепелта и газовете.

Доколкото може да се вярва на руското Министерство на здравеопазването, повече от 10 хиляди души са загинали от тази вълна.

- Защо България е сравнително остров на стабилност насред тези необичайни жеги?

- Имаше един лозунг, че Господ е българин, който до известна степен важи.

- Тогава защо имаме толкова дъждовно лято?

- Дъждовното лято не е нещо необичайно.

През 2014 г.

беше същото

и дори цялата година бележеше абсолютни максимални валежи за целия период, откакто се правят метеорологични изследвания – от около 120 г.

Имаше няколко наводнения, в които загинаха 19 души.

Уникално дъждовно лято имахме през 2005 г., когато беше отнесена жп линията София - Пловдив. Половин година нямахме връзка. Една малка рекичка в района на Костенец вдигна нивото си 3 пъти. Тогава в наводненията загинаха 20 души.

Много се излива и това лято. На фона на топъл и сух април нормални валежи през май, юни и юли са доста дъждовни.

През юли София е един от първенците

по отношение на месечна сума на валежи – паднали са 200 л на кв. метър. Това е три пъти повече от месечната норма и около 40% от годишните валежи в София.

Много влажно е в Бургас - 2 пъти над нормата, в Кърджали - 3 пъти. В останалата част от страната се излива от 1,5 до 2 пъти по-голямо от обичайното за сезона количество дъжд.

Не е така с температурата. Облачното и ветровито време създава усещане, че е по-хладно, но

температурите

не са ниски.

Напоследък месец юли е с половин до 1 градус по-топъл спрямо далечната норма от 1961 г. Това важеше до 1990 г. Но спрямо модерните лета от края на 90-те години до 2010 г. сме в нормата и дори части от България са с половин градус по-ниско от нормата.

- Кога е било най-топлото ни лято?

- Уникалното лято беше през 2012 г. То беше най-топлото за всички времена, откакто се водят наблюдения в България. През месеците

юни, юли и август регистрирахме рекордни

температури. Август и септември се класираха в топ три на най-горещите за 120 г. Тогава лятото продължи цели 130-140 дни, което е изключително.

- Защо в България времето е различно от цяла Европа?

- Не само България. Целият Балкански полуостров попадна в период на много дъждовно време, но със

сравнително нормални температури

за месеца. Гърция и Сърбия пострадаха от наводнения и валежи. Изгниха им доматите.

- Кога ще спрат валежите?

- Всеки момент валежите ще спрат заради по-високото атмосферно налягане и ще могат да окосят тревата, тя да изсъхне и да се прибере за фураж за животните през зимата.

Коментара ()

Вашият коментар