Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снишете се, мълчете, не се ядосвайте и не започвайте нищо важно

Цели 102 минути ще трае уникалното лунно затъмнение в петък - най-продължителното за XXI век и най-мощното за последните 100 години. Това явление е пиковата точка на месеца и на цялата година.

Затъмнението започва в 22,30 ч и завършва в 0,13 ч на 28 юли българско време. Максималната му фаза е в 23,21 ч.

Този петък ще е един изключително напрегнат и тежък ден, защото в него се струпват няколко важни астрологични фактора - пълнолуние, лунно затъмнение, ретрограден Меркурий и Марс. Има и т.нар. пълномарсие, наричано още Велико противостоене на Марс спрямо Земята.

Подобно съвпадение на такива астросъбития е имало преди около 200 години - през 1830 г.

Цялата седмица до неделя е най-важната не само за месеца, но според някои астролози и за цялата 2018 г., тъй като максимално ще разкрие всички важни процеси и задачи, ще обобщи резултатите от действията.

Пълното лунно затъмнение става по оста Лъв - Водолей. Луната ще е напълно скрита в продължение на 103 минути – 15 минути повече от обичайното. Тя ще премине през центъра на земната сянка и в този момент ще се намира на 5° във Водолей, а Слънцето съответно на 5° Лъв.

Най-напрегнати

ще бъдат зодиите

Водолей, Лъв,

Скорпион и

Телец,

както и всички, които имат планети и важни точки в тези знаци. Не се претоварвайте, почивайте си колкото можете повече, яжте съвсем лека и здравословна храна, ако не можете напълно да се откажете от нея.

Съвпадането на лунното затъмнение с пълнолунието означава максимално осветяване на проблемите. Преди него ще се активират най-болезнените теми и належащи въпроси. Това е криза, в резултат на която нещо ще бъде кардинално променено или отхвърлено.

От енергийна гледна точка не е полезно да се наблюдава затъмнение – лунно или слънчево. Най-добре е да не го гледате и да не сте навън, а да се приберете. Според древните поверия затъмненията отключват зли сили, с които не е хубаво да имате нищо общо.

Още в ранния следобед в петък ще започнат да се усещат промените.

Внимавайте

какво

говорите и

вършите,

защото бързо се натрупва отрицателна карма. А вече натрупаната се отключва.

Пълното лунно затъмнение е близо до Лилит, както се нарича в астрологията апогеят – най-отдалечената от Земята точка на лунната орбита. Тя съсредоточава в себе си целия натрупан негативен опит, който се проявява дълбоко и подсъзнателно. Така че затъмнението е също прекрасна възможност човек да се избави от своите страхове, потиснатите и неосъществени желания, деструктивното поведение.

Затъмнението ще бъде придружено от кървава Луна и яркочервен Марс, които ще се виждат с просто око. Спътникът ни ще се оцвети в алено заради пречупването на слънчевите лъчи от повърхността на Земята. Явлението се дължи на това, че земната атмосфера пропуска лъчите от червено-оранжевата част на спектъра, те достигат до повърхността на Луната при затъмнение и тя се оцветява в червени нюанси.

Астрономическият феномен кървава Луна е едно от най-интересните събития, които се разиграват в небето.

Според астролози от затъмнението в петък и придружаващите го напрегнати конфигурации може да се очакват бързи, неочаквани и разрушителни в повечето случаи събития. Ще възникнат конфликти и противоречия в обществените и служебните дела, както и в личните отношения. Най-важното е да се сдържате, да отстъпвате и в никакъв случай да не предприемате точно сега изясняване на отношенията, защото са възможни всякакви недоразумения. По време на затъмнение

хората са

много

емоционални

и нелогични,

а гневът

трудно се

контролира

Възможни са травми, така че в близките дни шофирайте много внимателно, бъдете бдителни и се пазете при работа с машини и техника.

Затъмнението е придружено от т.нар. Велико противостоене на Марс - сближаване между Земята и Червената планета, което се случва веднъж на 15-17 години. На 28 юли в 8,13 ч Марс ще застане на минималните 57,77 млн. км от Земята. (Предишното сближаване, което не е Велико, стана на 22 май 2016 г. на 76 млн. км) По време на противостоенето Земята се оказва точно между Слънцето и Марс, затова то се нарича и пълномарсие – термин, въведен от астрономите по аналогия с пълнолунието. Всичко това се случва в момент, когато Марс е ретрограден. Опозицията му със Слънцето и Земята ще донесе максимално напрежение и взривоопасен изблик на енергия.

Избягвайте

всякакви

конфликти, старайте се възможно най-мирно да се разделите с хора и ситуации, ако виждате, че вече не са полезни за вас.

Като капак на всичко това и Меркурий вече е ретрограден - от 26 юли до 19 август. В съчетание с Марс (ретрограден до 27 август) ще се наложи с пот да се довършват доста ситуации от миналото. Двете планети ще спъват и ще бавят реализацията на намеренията, както и активираните от лунното затъмнение процеси. Най-важното в този период е да не се планира абсолютно нищо важно – преговори, договори, важни срещи, пътувания, големи покупки. Занимавайте се само с обикновени и рутинни неща.

Колкото по-кървава е Луната, толкова е по-мръсен въздухът

Затъмнението продължава 4 часа, следващото е през януари

ЯРОСЛАВА ПРОХАЗКОВА

Ще наблюдаваме кървава Луна в нощта на 27 срещу 28 юли от цяла България. Началото на затъмнението от полусянката на Земята е в момента, в който Земята по своя път около Слънцето застава пред Луната. Това е най-външната част на земната сянка, която започва да

пълзи по диска

на Луната

Началото е в 20, 14 часа на 27 юли. Пълното затъмнение ще почне около 2 часа по-късно - в 22,30 ч. Фазата, когато Луната ще е максимално покрита от сянката на Земята (ще е максимално тъмна или светлочервена), ще е от 23,21 часа до 0,13 часа, а до 2,28 часа ще може да наблюдаваме как постепенно сянката се премества и затъмнението от полусянката ще приключи напълно. Продължителността на явлението е почти 4 часа, а самото пълно затъмнение е почти 103 минути.

“Кървава Луна е популярно ненаучно название на цвета, който придобива Луната по време на пълно лунно затъмнение. Лунно затъмнение се случва тогава, когато Земята минава много близко - директно на пътя между Слънцето и Луната. Това означава, че имаме небесна подредба, при която Земята блокира пътя на светлинните лъчи и те не стигат до Луната по оригиналния си начин”. Това обясни д-р Владимир Божилов, главен асистент в катедра “Астрономия” към Физическия факултет на Софийския университет.

“Светлината от Слънцето е електромагнитна вълна от Слънцето, която се пречупва през земната атмосфера. Съставът на земната атмосфера освен от газове е и от частици прах и те разсейват по различен начин различните дължини на вълната от светлината. Това означава, че синята част на електромагнитния спектър на слънчевата светлина се разсейва повече и се губи, докато червеният се разсейва по-малко и необезпокоявано продължава пътя към Луната”, допълни д-р Божилов.

Затова по време на пълно лунно затъмнение Луната изглежда червена - по-тъмно или по-светло според мигновения състав на атмосферата на Земята. Затова това явление е интересно, защото е

лакмус за

атмосферата

на Земята

По-чисто е, когато е по-светло.

Статистиката показва, че от една и съща точка на Земята средно на всеки 2 години и половина може да наблюдаваме пълно лунно затъмнение. По време на пълно лунно затъмнение Луната винаги е в пълнолуние, тъй като слънчевите лъчи осветяват Луната и поради това свети. Няма как Земята да мине пред Луната и тя да не е в пълнолуние. Причината обаче не всяко пълнолуние да е с пълно лунно затъмнение е, че пътят на Луната около Земята е под наклон от около 5 градуса.

В България сме щастливци, защото това е второто пълно лунно затъмнение, каза ученият. Първото беше в края на януари, а следващото, което ще може да наблюдаваме, макар и не изцяло, защото Луната ще е много ниско над хоризонта, ще е на 20 срещу 21 януари 2019 г.