Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Може и да търсим под дърво и камък български футболисти, които са направили дарение за някоя добра кауза, ала един от тях се откроява сред всички останали.

Димитър Бербатов е на изцяло друго ниво, тъй като той не просто дарява част от хонорарите и наградите си за различни каузи, но и е създал своя фондация, която събира пари за талантливите деца в България.

През 2008 година в интервю беше заявил, че "след десет години ще се е случило най-логичното продължение на нашите усилия", говорейки за своята нова дейност - фондацията. А тази година, наистина десет години по-късно, поредните талантливи деца от 1-ви до 12-и клас в три категории - изкуство, наука и спорт, получиха своя шанс за развитие.

Макар да е свикнал да премисля всичко по няколко пъти, не му отнема много, преди да основе фондацията си. Той е свикнал да прави добро, но иска да е абсолютно сигурен в каузите, които предприема.

Въпреки че вярва в това, че доброто трябва да остане анонимно, той се доверява на мениджърите си и освен жестовете, които сам прави, оповестява и тези на другите дарители.

Фондация "Димитър Бербатов" се захранва главно от приходите на благоевградчанина, но също така разчита и на името му, за да събира дарители, които да увеличават сумите в сметката й, за да може все повече деца да получат помощ да осъществят мечтите си.

Зад гърба му има много благотворителни жестове. През 2014 г. Бербатов дарява на близнаците Хасан и Ибрахим 20 хил. лева.

Сумата е добре премислена, тъй като до този момент децата свирят на счупено пиано, а един нов роял струва точно толкова. Благодарение на футболиста децата успяха да се явят на много музикални конкурси, до които нямаха достъп.

През 2017 година Димитър Бербатов организира и благотворителен мач.

Още преди да изсвири първият съдийски сигнал, талантливите деца получиха подаръци, а всеки, който бе на стадиона, стана дарител на каузата на Бербо.

Благотворителни мачове, събития и кампании събират пари от най-обикновения човек до най-голямата звезда.

През 2008 г. по време на първото издание на "Награди за успелите деца на България" е отличен Григор Димитров. Тенесистът тогава е едва на 17 и тепърва прохожда в тениса.

Години по-късно, Димитров дарява част от приходите си от демонстративния мач срещу Гаел Монфис на фондация "Димитър Бербатов".