Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ветеринарите унищожиха 3800 животни, за да спрят разпространението на заразата.
Ветеринарите унищожиха 3800 животни, за да спрят разпространението на заразата.

l Консумацията на заразено месо не е опасна за човека

l Вирусът “син език” през 2014 г. беше обхванал цяла България. Умрелият добитък е десетки хиляди

Чумата по дребните преживни животни в Странджа доведе до унищожаването на 3800 овце и кози.

Благодарение на бързите действия България няма да понесе почти никакви икономически загуби.

Според статистиката имаме около 1,3 млн. овце, 256,9 хил. кози и 593 хил. свине. Съответно държавата изнася живи животни за около 64 млн. лв., а мляко и млечни продукти за 180 млн. лв. (виж таблицата).

До момента

чумата доведе до забрана за износ

на всякакви продукти само от заразените 7 общини в Ямбол и Бургас.

Въпреки че ситуацията беше овладяна, напрежението продължава да расте в Болярово, където фермери не допускат ветеринарите да вземат втори проби на около 200 животни. Ако те са болни и не бъдат евтаназирани навреме, заразата може да плъзне из цялата страна и да се повтори епидемията от 2014 г., когато вирусът "син език" се разпространи на територията на България само за 5 месеца.

Огнищата не бяха локализирани навреме

а това доведе до големи икономически загуби. Оказва се обаче, че няма официална статистика за заболелите и умрели животни тогава. Според БАБХ са десетки хиляди.

Ветеринари дезинфекцират след вируса "син език".
Ветеринари дезинфекцират след вируса "син език".

За да не се стигне и сега до масово измиране на добитъка, специалистите от Българската агенция по безопасност на храните прилагат международни мерки.

"Когато се установи огнище на чума, то веднага трябва да бъде унищожено - споделя пред "168 часа" д-р Георги Чобанов от БАБХ. - Съответно се уведомяват и останалите държави, за да няма риск за тях, или поне да са подготвени."

Според него чумата по дребните преживни животни и африканската чума по свинете, която може да влезе от Румъния у нас, са изключително опасни.

"При нормална процедура се евтаназират животните и се дизинфекцират фермите - разказва д-р Чобанов. - Изследва се и територията на радиус от 20 км от огнището на чума. Заболяването има

инкубационен период от 21 дни

След като изтече, трябва да вземем нови проби, за да видим дали заболяването е изчезнало."

Ако отново се констатира вирус или антитела по животните, отново ще бъдат предприети същите мерки.

Кога обаче стопаните ще могат отново да отглеждат животни в същите ферми?

"Колкото по-бързо се изчисти всичко заразено, толкова по-бързо ще може да се засели нов добитък - разказва д-р Чобанов. - След това трябва да минат няколко инкубационни периода и нови проби, за да сме сигурни, че на мястото не е останало от заразата. На нас обаче

над 1 месец ни пречат да си свършим работата."

Въпреки това до 23 декември от фермите няма да може да се продава нито месо, нито мляко.

"Предполага се, че този срок ще бъде удължен, защото много ни забавиха с вземането на проби и унищожаването - възмущава се Чобанов. - Съответно хората със съпричастността си попречиха на целия бизнес в Странджа. А представете си, че се открият нови огнища!"

По тази причина държавата побърза да осигури обезщетения за стопаните на избитите животни. По

190 лв. вземат за овца

140 лева за агне и 160 лв. за шиле. Освен това чрез програмата де минимис 170 земеделци ще получат малко над 1 млн. лв., или по 55 лв. на овца. Чрез тази помощ фермерите

ще могат да покрият разликите

от нереализираното мляко, ценовите разлики на изкупената продукция и затрудненията при изхранването на животните.

Оказва се обаче, че чумата по дребните преживни животни в Странджа, идваща от западноафриканската държава Кот д'Ивоар не е толкова опасна, колкото африканската чума по свинете. С нея в момента се борят в Румъния и има риск да дойде у нас. Тя засяга домашните и дивите свине. Смъртността е доста висока и засега няма лечение или ваксина. Изкореняването му е изключително трудно, особено при дивите свине, поради което предприемането на превантивни дейности е от най-съществено значение.

"В момента тя е завладяла големи територии - разказва д-р Георги Чобанов. - Разпространена е в Русия, Украйна, Молдова, Литва, Латвия, Естония, Полша, Чехия, Унгария и Румъния. Следователно

най-близки до заразата сме ние

Чакаме заболяването, но се опитваме да отложим влизането му в страната."

Интересното е, че в толкова много страни има констатирани огнища на болестта, но за унищожаването на животните дори не се споменава.

Причината е, че у нас по-лекият вид чума доведе до огромна вълна от недоволство в обществото. Чужденците знаят, че по-бързото унищоване на заразените животни няма да повлияе върху бизнеса.

"Ние си вършим нещата професионално, но напрежение наистина има - споделя д-р Чобанов. - Това е доста тежък момент за всяка една държава. Много

сериозен финансов стрес за стопаните

Но за да засегне толкова много страни, някъде е имало пропуск."

По тази причина управляващите решиха да издигнат ограда на границата ни с Румъния, за да спрат навлизането на африканската чума по свинете.

Изграждането започна във вторник на 2 места и предстои и на трети участък. Тя ще бъде четириредова телена ограда с бодлива тел

"Важна мярка е и да спрем вноса на инфекции посредством храна - категоричен е специалистът. - Най-големият риск са туристите, защото те инцидентно вкарват различни меса и могат да разпространят заболяването." По думите му най-рисковата зона за пропуск е в Добрич, Силистра и Благоевград.

Дали обаче това е опасно за хората?

"Дори и човек да консумира заразено месо няма да се разболее

- казва д-р Чобанов. - Не му влияе по никакъв начин. Лошото обаче е, че чрез кухненската обработка може да разпространи заразата."

Четете още:

Чумата е превнесена от развалени телешки хамбургери на веригата Макдоналдс

Край на драмата: Умъртвиха всички животни в Шарково. Последно бе стадото на баба Дора

Фермерите в Болярово не позволяват да вземат втори проби на животните.
Фермерите в Болярово не позволяват да вземат втори проби на животните.