Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Върнаха на прокуратурата делото за удавено дете на Златните СНИМКА: Архив

Състав на Варненския окръжен съд откри процесуални нарушения в делото за смъртта на 13-годишната Сара Ернст, която се удави в басейн на Златни пясъци и върна материалите на прокуратурата.

В съдебната зала чащитата на четиримата обвиняеми настояваха делото да се върне на фаза досъдебно производство, тъй като техните клиенти не са получили и не са се запознали с всичките десет тома от материалите. По думите им има допуснати съществени процесуални нарушения.

Злополучният инцидент стана на 11 юли 2011 г. Около 11.30 ч. охранителят на хотел "Берлин" забелязал руска туристка, която се опитвала да привлече вниманието на спасителя и на други туристи да окажат помощ на дете, което лежало на дъното на басейна. Спасителят скочил във водата и направил опит да извади момиченцето. Той не успял, тъй като тялото било засмукано от подовия сифон на дъното на басейна. Едва след като помпите били изключени, момиченцето било отделено от сифона. Около 22.30 ч. същия ден Сара починала в болница.

Варненската окръжна прокуратура подведе под отговорност четирима души. Кирил Ябанджиев, ръководител на отдел на упълномощен представител на дружеството изпълнител на комплексното строителство в частта "Басейни" на хотела. Пламен Кипов, представител на строителния надзор. Александър Григоров, който бе представляван от служебен адвокат тай като не е открит на адреса си, е проектантът в част "Технологична" и спасителят на басейна Мирослав Костов.

По думите на прокурора по делото - Радослав Лазаров, басейнът е пуснат в експлоатация след одобрение от Община Варна, но то не е свързано с този род безопасност на съоръжението, който е причинил инцидента. От там са дали становище само за качеството на водата и наличието на спасител, затова нямат отношение към предмета на делото. Що се отнася до отговорността на спасителя, прокурор Лазаров бе категоричен, че той е направил всичко по силите си да спаси детето. "Скочил е, веднага се е опитал да я извади, но заради тягата, която се е образувала, не е могъл. Извадили са я едва, след като са спрели помпата. Спасителят е провел реанимационни мероприятия до идването на медицинския екип. Затова обвинението му е по леката алинея от закона. Направил е всичко зависещо от него, за да не се стига до тези последици. Кой носи най-голямата отговорност за смъртта на Сара ще каже съдът. Според обвинителният акт отговорност носи проектанта на басейна, строителят и надзорникът, както и спасителят, но в друг аспект", обясни прокурорът.

Коментара ()

Вашият коментар