Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Диаспората ни се опасява да не последва съдбата на 5-те сънароднички в Гърция, които от началото на 2018 г. са убити или в неизвестност

Пълна мистерия цари около българката Софка Парапанова, обявена за изчезнала в Атина на 11 юли. Паниката започна, тъй като от началото на годината 5 нашенки изчезнаха или бяха убити в южната ни съседка за кратко време.

Снимката на жената бе разпространена във фейсбук от наша сънародничка, живееща в Гърция. Призивът й бе всеки, който я види, да сигнализира на компетентните органи. Противоречива информация за намирането й обикаля в интернет от няколко дни, обърквайки близките й. Първата публикация за изчезването бързо събра интереса на огромен брой потребители, а десетки я споделиха, за да помогнат за откриването й. В разгара на кампанията обаче няколко човека разказаха пред "168 часа", че са говорили със сина на жената, който ги уверил, че се е свързал с майка си и тя била при своя приятелка.

Първа контакт с него успяла да осъществи Светла Танева, която живее от дълги години в Гърция. Жената обясни, че децата на Софка не могли да съберат пари за самолетни билети, за да заминат за Гърция. Наложило се българите там да им помогнат. По думите й тогава синът и дъщерята на Софка дори разговаряли с нейния приятел, с когото тя живеела в центъра на Атина. Той обаче им давал противоречива информация. Първо им казал, че тя загубила разсъдъка си и тръгнала със своя приятелка.

"В последствие обаче тази приятелка отрекла това - обяснява Светла. - Не познавам Софка, но децата й са много добри."

Пред "168 часа" тя разказа още, че на 17 юли се е чула отново със сина на Парапанова и той я уверил, че вече са се свързали с нея и всичко било наред.

"Попитах го как е майка му и той ми каза, че е добре - сподели Светла. - Може би е имало някакъв битов проблем. Важното е, че е намерена жива и здрава."

Според запознати именно младежът бил първият човек, който на 11 юли опитал да се свърже с майка си няколко пъти. Това го притеснило и той веднага споделил със сестра си опасенията, че е възможно тя да е изчезнала. Интересното в случая е, че се появява още един българин, живеещ в Гърция, който твърди, че нашенката никога не е била обявявана официално за издирване.

"На мен също ми дадоха телефонен номер на сина й и аз разговарях с него - разказа пред "168 часа" Петър Атанасов. - Не мога да кажа нищо със сигурност. Той ми вдигна набързо, каза ми, че майка му е добре и е при приятелка, а след това затвори. Писах му вечерта да ми изпрати номер на тази приятелка, за да сме сигурни, че всичко е наред, но не ми отговори."

По думите на мъжа той не е сигурен и в достоверността на информацията, че са събирани пари за билети и че е имало адвокатка, която уведомила посолството и полицията за изчезването на жената. "168 часа" опита да разговаря със сина на Софка, но той не отговори на мобилния си телефон. Няма официално съобщение както от самата жена, така и от нейни близки.

"Къде е тя, открита ли е, добре ли е, никой не може да каже със сигурност - споделя Петър. - Нещата просто трябва да се проверят на място. Странното е, че нито една

нейна позната от Гърция не е казала, че я е чула лично и е разговаряла с нея."

Въпреки че все още съдбата на жената не е ясна, всички се надяват да не я застигне участта на петте изчезнали или намерени мъртви при съмнителни обстоятелства българки в южната ни съседка. Властите там така и не успяха да открият извършителите на бруталните посегателства, въпреки че за някои от тях имаше заподозрени. Във връзка с тези случаи българската общност там организира и подписка, за да поиска от властите бързо разследване на всички "инциденти". До момента без резултат.

Най-фрапиращ бе случаят на 37-годишната Десислава Илиева, която е в неизвестност от 2 май. Четири дни след изчезването на бременната жена гъркът, с когото тя живееше на семейни начала, бе открит обесен в дома им. Подозренията паднаха върху него, но истината за случилото се така и не се разбра, а от жената все още няма никаква следа. Съдбата и на 38-годишната Антонина Зоева, която изчезна на 11 май, също остава неясна.

Има ли заподозрян за изчезването на Антонина Зоева, четете в печатното издание на "168 часа".

Четете още:

Мистерия: За 9 дни три българки изчезват на остров Крит

Българка изчезна в Ретимно на остров Крит

Поредна българска жертва на остров Крит