Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Обявяват победата на Клаудия Шейнбаум.
Обявяват победата на Клаудия Шейнбаум.

Родителите на майка й бягат през Втората световна война

Клаудия Шейнбаум, която спечели изборите за шеф на правителството на Мексико Сити в неделя и е нобелов лауреат за мир, има корени сред българските евреи, пишат местните сайтове.

Ани Пардо Семо, майката на 56-годишната дама, е родена в Мексико, но бабата и дядото на латиноамериканката произхождат от сефарадските евреи в България

Фамилията успява да избяга по време на Втората световна война въпреки забраната евреи да напускат страната в действащия Закон за защита на нацията.

Родителите на майка й говорили запазен от ХV век испански език,

защото държали на традициите на сефарадите. Той се използва и днес от по-възрастните представители на еврейската общност у нас.

"Помним, че евреите са изгонени от Испания през 1492 г. Някои общности остават в централна Европа и не загубват езика си през цялото това време", казва Клаудия Шейнбаум в свое интервю. Тя се гордее с произхода си.

Как точно бабата и дядото на нобеловата лауреатка са напуснали България - дали легално чрез визи, които е осигурил испанският посланик на 800 души, или нелегално, не е ясно. Вероятно са напуснали през Турция, която по време на Втората световна война пази неутралитет. А после с кораб са стигнали първо до Испания, а след това и до Новия свят. Възможно е да са се изтеглили нелегално въпреки забраната.

Родителите на баща й, който също е роден в Мексико, са избягали от Литва в началото на ХХ век

заради антисемитски гонения,

а също по икономически и политически причини.

Ани Пардо Семо, майката на новата кметица на Мексико Сити, е биолог по професия, а бащата Карлос Шейнбаум Йозевиц - химик.

Клаудия Шейнбаум е енергиен инженер и получи Нобелова награда като част от екип, разработил стратегия

за борба с климатичните промени.

Тя се раздели със съпруга си Карлос Имас Гисбърт преди 2 г. Двамата имат дъщеря Мариана и са отгледали заедно сина от първия му брак.

Опонентите на кметицата я обвиняват

в тесни връзки с новия президент на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор, който е ляв и се противопостави на действията на Доналд Тръмп срещу мигрантите.

Четете още:

Как Народният съд изби спасителите на българските евреи

Как през 1961 г. става известно, че България е спасила евреите си