Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Търговец от Сливен, осъден за укриване на данъци, обжалва условната си присъда, но тя бе потвърдена от Бургаския апелативен съд.

За избягване на данъчни задължения чрез фиктивни доставки на дърва за огрев на Христо П. е наложено условно наказание от 1 г. с 3 г. изпитателен срок и глоба от 800 лв.

За съучастника на Христо - Панайот П. съдът наложи 7 месеца условно с 3 г. изпитателен срок и 500 лв. глоба.

Христо П. е признат за виновен в това, че в периода от октомври, 2013 г. до март, 2014 г, като едноличен собственик на фирма и в условията на продължавано престъпление избегнал плащането на налози по ЗДДС в големи размери на стойност 9000 лв.

Подсъдимият използвал документи с невярно съдържание - данъчни фактури за фиктивни доставки на дърва за огрев от габровска и новозагорска фирми, като в един от случаите бил подпомогнат от подсъдимия Панайот П.

В мотивите, с които потвърждава присъдите на първоинстаницонния съд, Бургаският апелативен съд посочва, че обжалваната от двамата подсъдими присъда е правилна и законосъобразна. Магистратите отбелязват, че престъпленията са извършени при пряк умисъл, защото и двамата са били наясно, че чрез счетоводителя на дружеството се подават данъчни декларации с неверни обстоятелства и се представят фактури, които удостоверяват фиктивни доставки. Освен това подсъдимите са съзнавали настъпването на престъпния резултат Ц избягването и плащането на данъчни задължения в големи размери.

Решението обаче може да бъде обжалвано или протестирано пред ВКС.