Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През 2018 г. заради по-топло и влажно време вече имаме рекорден добив на череши, вишни, праскови, ябълки, картофи, рози, пшеница и ечемик

Парадоксално, но климатичните промени, сочени като най-голямата заплаха за природата и човечеството, може да се окажат полезни за България, тъй като през настоящата година се наблюдават рекордни реколти у нас.

Това твърдят специалисти пред "168 часа".

От три до дванадесет пъти е по-голяма реколтата спрямо година по-рано за някои култури, сочат данните на оперативния анализ на аграрното министерство.

Значителен ръст се отбелязва при производството на кайсии, вишни и праскови, е отчетено за последната седмица. Ръст има и при ягодите, маслодайната роза, малините и черешите – от 9,6 до 63,9%.

При черешите и маслодайната роза това е съчетано и с по-висок среден добив от декар.

Отсега се очаква и рекорден урожай

на ябълки през есента.

Много позитивни са и показателите за зърнените култури.

При пшеницата в Добруджа добивът от декар е нараснал от 466 на 538 кг на декар спрямо миналата година, а и ечемикът също отбелязва много добра година, споделят аграрни специалисти.

В същото време в други части на света промените в климата постоянно се използват като оправдание за негативни тенденции. Вече от няколко години с тях например се обяснява

нарастването

на цените

на международните пазари на традиционни селскостопански култури като пшеницата, царевицата и кафето, както и свързаното с тях задълбочаване на продоволствената криза в Африка.

Така се оказва, че докато в други части на света аномалиите на времето са вредни, у нас може

да доведат до положителен ефект

В дългосрочните прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН до 2050 г. е записано, че климатът в България се очаква да премине в субтропичен, но със сегашните темпове на затопляне това може да се случи и по-скоро. Последствията от промяната във времето са трудно предвидими, но досега се смяташе, че основната опасност е значителното засушаване и затопляне на климата. Според някои по-стари прогнози на метеоролозите високите температури би трябвало да рефлектират и в по-слаба земеделска реколта. Някои от най-песимистичните сценарии пък предвиждаха дори

изчезване на до 60% от растенията и животните

в планините.

"Аз съм един от малкото климатолози, който винаги е казвал, че няма нищо на този свят, което да е само лошо или да е само добро - споделя доц. д-р Георги Рачев пред "168 часа". - Това е невъзможно - природата не го търпи. Така че в повечето случаи климатичните промени, които настъпват и които се забелязват в България - и по отношение на по-високите температури, а от 1995 - 2000 г. имаме и увеличение на валежите. Докато в края на миналия век се наблюдаваше едно засушаване на климата в България, сега, напротив, имаме овлажняване. Така че България определено има полза от тези климатични изменения."

По мнението на специалиста у нас вече се наблюдава положителният ефект от измененията в климата.

“Реколтата е убийствена - категоричен е климатологът.

- Преди няколко години нямаше никаква реколта на череши, защото я попари късна слана. А тази година аз не си спомням такава реколта, при която софиянци да са яли череши на някои места и под два лева за килограм. Освен това две последователни години България произвежда над 10 млн. тона зърно, а това за 7-милионна страна е уникално. И то при положение, че част от тази реколта е висококачествено зърно, което дава изключителни резултати при посев и няма нищо общо с цената на онова зърно, което се продава."

Но аномалиите в климата у нас водят до още по-необичайни явления. В тази връзка, съвсем не на шега, нищо чудно в скоро време да се превърнем в

истинска бананова република

Доказва го новина от Хасково. Там в един двор на квартал “Болярово” не само са отгледали бананово дърво, а тази година екзотичното растение за първи път пуснало и плодове. Това е доста необичайно за климата в България. В страната ни растат предимно декоративни палми, отглеждани в саксии, които стигат до около 1,20 метра, обясняват стопаните.

Първата палма е засадена преди около 3 г., каза собственикът на растението Борис Василев. Взела я майка му Мара от съседка, която също отглеждала екзотични растения и цветя в двора си. Нейните обаче все още нямали банани.

Още по темата:

Става топло като в Африка, до края на века с 5 градуса по-високи температури на Балканите

Мълниите ще намалеят през 21-ви век