Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Действителната история на Тами Олдман и Ричард Шарп, които биват връхлетени от един от най-жестоките урагани в историята насред Тихия океан по време на пътешествие с яхта, вдъхновява новия филм на режисьора Балтазар Кормакур "Дрейф" (Adrift).

Човекът и проявленията на неговия дух в битка за оцеляване със стихиите е любим обект за разказване със средствата на киното на исландския визионер и създател на "Еверест" и The Deeр.

Сценарият е дело на Ерън Кандел, Джордан Кандел и Дейвид Брансън Смит и се основава на разказа на самата Тами Олдман, описала преживяното в книгата "Червено небе в траур: Истинска история за любов, загуба и оцеляване на море" (Red Sky in Mourning: A True Story of Love, Loss and Survival at Sea).

В главните роли пред камерата влизат Шайлийн Удли ("Дивергенти", "Вината в нашите звезди") и Сам Клафлин ("Игрите на глада", "Аз преди теб").

През септември 1983 г. бъдещето пред Тами и нейния годеник Ричард изглежда повече от светло.

Те са влюбени силно един в друг и споделят страстта си към плаването, на което са се отдали през последните шест месеца. В онзи момент обаче двамата решават да нарушат развлекателното си плаване с 36-футовата планерна лодка на Шарп и вместо това да приемат работата да доставят 44-футова яхта от Таити до Сан Диего. Доброто бизнес решение обаче неочаквано се превръща в истински кошмар. Двойката бива застигната от урагана Реймънд, една от най-катастрофалните стихии, регистрирани някога.

В лентата на Кормакур Ричард се оказва тежко ранен без почти никаква надежда да стигне жив до брега, а върху Тами пада отговорността да прояви нужния характер и сила, за да спаси себе си и любовта на живота си.

Борбата за оцеляване изправя Олдмън срещу 40-футови вълни и ветрове със скорост от 140 възела, срещу глад, страх, отчаяние и психическо изтощение.

В действителност при удара на урагана Ричард настоява Тами да слезе долу под палубата, докато той си слага предпазния колан и остава горе. Тя чува единствено виковете: "О, Боже мой!", бива изхвърлена от тласъците на полудялата яхта, удря се в кабинковата стена и тъмнината я обгръща. 27-часа по-късно, когато Олдман се събужда и излиза на палубата, открива, че бурята е свършила, но нейното тежко изпитание тепърва предстои. Предпазният колан на Ричард виси от лодката, а него го няма. Тами е сама, изплашена и с разбито сърце от огромната загуба.

"Определено най-трудната част беше изчезването на Ричард - споделя Олдман години по-късно. - Имаше моменти, в които не ми се живееше, защото не знаех как да продължа. Че няма да мога да се влюбя отново никога. Единствено докато бях в режим на оцеляване, не чувствах скръбта така силно".

Така в реалния живот Тами не открива Ричард ранен и се оказва сама насред океана върху купчина отломки. Затова има голяма вероятност да се окаже, че присъствието на Шарп във филма е просто игра на въображението на неговата половинка.

През следващите 41 дни обаче тя ще успее да бъде главен герой в една от най-вдъхновяващите истории за човешкия дух. Олдман изработва сама помпа, с която да предпази кабината от наводнение, и план как да стигне до брега. Единственото, с което разполага, за да се ориентира в изминаването на 15 000 мили до Хило, Хавай, е секстант - навигационен инструмент, и часовник. Измъчвана е от глад, но се прехранва с фъстъчено масло и консерви - от плодов коктейл до сардини. Стига до ръба да психическия срив. Понякога вижда остров, друг път самолет, но няма нищо такова.

"Да бъдеш на тази лодка бе като самотен затвор - спомня си Тами. - Бях изтормозена. Имах нужда от напътствие и тогава се появи този феномен - гласът. Гласът ме караше да продължа. Аз просто го следвах".

Гласът я разубеждава да дръпне спусъка и когато Олдман взима пушка, каквато имало на борда, зарежда я и я захапва дулото. По-късно мнозина питат Тами дали според нея това е бил гласът на Бог, а тя вярва, че това е бил нейният собствен вътрешен глас - нейната вътрешна сила.

Повече от 40 дни след сблъсъка с Реймънд Олдман стига до пристанището на големия остров Хило. 6 години след случилото се тя все още не може да чете книга заради травмата на главата и е измъчвана от непрестанни кошмари. 8 години по-късно сякаш малко по малко започва да се излекува от преживяното. 10 години по-късно среща друг мъж, става майка на две деца и отново плава без страх.

If I was going to live, let's get to living ("Ако ми е съдено да живея, нека да живея") - казва вътрешният й глас, с чийто съвет Тами продължава да живее.

В лентата на Кормакур участват още Джефри Томас, Елизабет Хоторн и Грейс Палмър. Премиерата на "Дрейф" у нас е на 27 юли.