Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иванка Ройдова бе задържана веднага щом съдът отмени условното и? наказание от 3 г. и го замени с ефективно.
Иванка Ройдова бе задържана веднага щом съдът отмени условното и? наказание от 3 г. и го замени с ефективно.

Три години затвор постанови Пловдивският апелативен съд за Иванка Ройдова, поръчала екзекуция на 7 роднини, след като отмени условното ѝ наказание от предишната инстанция. Мярката ѝ за неотклонение бе променена от “подписка” в “задържане под стража”.

Тя беше арестувана веднага в залата, тъй като

според магистратите има

опасност да се укрие

68-годишната жителка на Браниполе изпадна в шок.

“Какво става, къде ще ме водят”, питаше тя адвоката си Йордан Давчев. Белезниците ѝ бяха щракнати пред нейната дъщеря. Свидетел на сцената бе и племенницата ѝ Гергана, която е била сред набелязаните жертви.

Според държавното обвинение Ройдова е замислила убийството на родата заради наследството на починалия си баща Георги Ройдов в САЩ, оценявано на 4 млн. долара. Подозренията ѝ били, че нейният брат Стойчо има намерение да прибере цялото имане и е влязъл в договорка с болногледачката на покойния Недялка Бързакова.

Жената имала пълномощно да се разпорежда с авоарите на богаташа. През март 2016 г. Ройдова се свързала със служител на ДАНС под прикритие, когото мислела за човек от подземния свят. От него поискала най-напред да отвлече брат ѝ, да го застави да подпише пълномощно на нейно име за наследството и да го инжектира с голяма доза инсулин.

Стойчо бил диабетик и така смъртта му щяла да изглежда естествена. Сестрата поискала от фалшивия килър да застреля и близките на брат ѝ - сина му Георги, дъщерята Гергана, зет му и двете непълнолетни внучета. Тогава те са били на 8 и 15 г.

Стойчо - братът на Иванка Ройдова, който трябвало да бъде инжектиран.
Стойчо - братът на Иванка Ройдова, който трябвало да бъде инжектиран.
  Убийството трябвало да стане навръх Гергьовден, когато семейството се събирало в Браниполе. Агентът

получил от Ройдова

списък с имената на

жертвите, както и

3000 лв. предплата

Иванка му обещала 10% от милионите на баща си, ако очисти брат ѝ и неговата фамилия.

Служителят на ДАНС бе разпитан при закрити врата в окръжния съд, където е потвърдил за поръчката. Сред ключовите доказателства е листчето с имената на набелязаните, които Ройдова му предала. Самата тя през цялото време на първа инстанция твърдеше, че е невинна. Версията ѝ бе, че е взела агента за адвокат, който може да помогне за връщане на милионите на баща ѝ.

“Обвиненията срещу мен са измислени. Ударът идва от болногледачката Недялка Бързакова. Тя иска да сложи ръка върху наследството. За какво ми е да убивам Стойчо, след като парите не са у него”, обясни Ройдова.

След като получи условна присъда от 3 г., брат ѝ и прокуратурата обжалваха. В апелативния съд показания даде зетят на Ройдова Антон Фътов. По думите му приживе богаташът Георги Ройдов осигурил двете си деца в България, внуците си, както и втората си дъщеря в САЩ.

“Не ги делеше, на

всички купи апартаменти”,

заяви Фътов

На неговата дъщеря милионерът оставил 50 хил. долара, за да продължи обучението си. С пари на богатия емигрант близките му придобили офиси, магазини и коли. След като издъхнал, трите му деца разбрали за пълномощното, което е дал на Бързакова. А Ройдова скроила план как да получи цялото наследство.

Решението на апелативния съд в Пловдив за 3-годишната ѝ ефективна присъда не е окончателно и защитникът на Иванка ще го обжалва.

“Бях подготвен за такова развитие на нещата. Обясних и на клиентката си, че има такъв вариант, но все пак за нея бе неочакван”, каза адвокат Йордан Давчев.