Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

400 музиканти на концерта за закриването
на Българското председателство Министър Лиляна Павлова благодари на екипа, че в нито един момент никой не е пестил усилия.

Министър Павлова: Успешно приключва мисията Българско председателство

Eдна от най-великите симфонии на всички времена – Симфония №8 на Густав Малер, изпълнена от над 400 музиканти на сцената на зала 1 в НДК, ще закрие първото Българско председателство на Съвета на ЕС в 19 ч на 27 юни.

Симфония №8

е създадена за многобройни състави – оркестър, хор и солисти, и затова е наричана “симфония на хилядата”. Огромният й мащаб е причината да не се изпълнява често в България, независимо че нерядко фигурира в репертоара на световните класически сцени. За последен път в София Симфония №8 е звучала през далечната 1991 година, а обединяващият момент с предстоящото й изпълнение на 27 юни е, че пред диригентския пулт отново ще застане маестро Емил Табаков.

Творението на австрийския композитор Густав Малер ще е и символичният преход към Австрийското председателство, което ще започне 3 дни по-късно – на 1 юли. Преди хилядите почитатели на вечната класическа музика да й се насладят в зала №1,

от сцената ще ги приветстват министърът

за Българското председателство Лиляна Павлова, министърът на културата Боил Банов и представител на австрийското правителство.

“От настояще първото Българско председателство ще се превърне в част от най-новата история на България и винаги ще носи посланието, че това е било председателство на гражданите. От първия ден, когато преди шест месеца оглавихме Съвета на ЕС, до последния. Всеки един българин, въвлечен в тази голяма национална и

европейска кауза,

не пестеше усилия и работеше в името на общността. Затова мисията Българско председателство завършва успешно”, посочи министър Павлова. Тя добави, че екипът на председателството е дал всичко от себе си, за да продължи Европейският съюз да бъде най-доброто място за живее на света. “За да може всеки един европейски гражданин с пълни гърди да усеща свободата, да се радва на демокрацията, правовия ред, справедливостта и възможностите за развитие в модерния Съюз! Затова гордо заявяваме, че Българското председателство изпълни своята мисия!”, посочи министър Павлова.

Коментара ()

Вашият коментар