Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мартин Георгиев-Джито, който бе издирван 3 г., а на 8 юни се предаде в ГДБОП, трябва да отиде на преглед при неврохирург заради аневризъм в мозъка. Посещението във ВМА препоръчал лекарят в ареста, се разбра в апелативния спецсъд във вторник. Той не се яви лично пред съда, защото не се чувствал добре.

Според прокуратурата Джито и майка му Мила Георгиева са лидери на група за разпространение на дрога. В нея влизали още баща му Михаил и двамата му вуйчовци. В началото Джито бе разследван като поръчител на два опита за убийства и палеж, но по-късно обвинението бе прекратено поради липса на доказателства. “Мартин Георгиев живее на един адрес с майка си и е бил наясно, че е издирван”, посочи съдия Галя Георгиева, която беше докладчик по делото. Думите й бяха по повод определението на първата инстанция, в което се казва, че Джито "не е бил търсен като хората". "Няма каквото и да било доказателство да се е укривал", смята пък адвокатът ми Иво Найденов.   

Съдия Георгиева уточни, че в кориците на делото има ясни доказателства, че Мартин Георгиев е издирван с европейска заповед за арест. По думите й изцяло във възможностите на прокуратурата била грижата за здравето на обвиняемия.

 Тя посочи още, че са налице и останалите две предпоставки за налагането на постоянен арест на Джито - опасността да се укрие и да извърши други престъпления. "До 8 юни 2018 г. той не се е явявал пред разследващите органи и естествено е да няма данни  за извършени други престъпления", каза тя. След финалните й думи се намеси и председателят на състава съдия Петя Колева, за да коригира колежката си, че не ставало дума за престъпления, а за престъпление. Репликата й изненада присъстващите в залата, тъй като в съдебната практика няма много случаи, когато магистрати се коригират при четенето на определение. 

В крайна сметка апелативните спецсъдии оставиха Джито в ареста.