Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Син на собственик на големи магазини за храни в ДДС схемата на мандра “Елена” Христиан Петракиев със съпругата си на екзотично пътешествие.

Лидерът на групата Стефан Василев остава в ареста, съдружник е с бившия депутат от "Атака" Камен Петков

Съпругът на Мисис България 2010 и бизнесмен Христиан Петракиев е бил част от групата за данъчни измами на съсобственика на мандра “Елена” Стефан Василев. Това стана ясно днес в апелативния спецсъд. 

Петракиев обаче е в чужбина и не се знае кога ще се върне, казаха адвокатите на Стефан Василев. Мъжът е син на Божидар Петракиев, който също е крупен бинесмен и е известен с вече прекратилата дейност търговска верига "Елемаг". Христиан Петракиев и съпругата му Паолина са известна двойка в столичния хайлайф. Очаква се в понеделник да го обвинят официално, защото досега не е открит.

Третият член на групата е Александър Антонов, който е на свобода с гаранция от 50 хил. лв. Той и Петракиев са осигурявали фактурите. 

Разследването стига първо до тях двамата, като са използвани специални разузнавателни средства, стана ясно в съда. Спецпрокуратурата и ГДБОП са следили комуникацията им по електронните пощи. Така става ясно, че двамата си разменят документи, които ще се ползват от дружествата на Стефан Василев. 

Както прокуратурата разкри, Василев не е платил 900 хил. лв. ДДС само за 4 месеца, като е използвал фалшиви документи и е подавал данъчни декларации с неверни данни. Сумата със сигурност ще нарасне, защото разследването продължава за години назад. Фирмите му имат оборот от 50 млн. лв. за 2,5 г. и за това време са платили в хазната едва 47 хил. лв. Оказва се, че той е ползвал сложна схема с кухи фирми, за да създава фиктивен оборот и така да приспада данъчен кредит. 

Прокуратурата е поискала, а съдът е разрешил запори на банковите сметки на Стефан Василев, имотите и автомобилите му, научи “24 часа”. Дружествата, в които той участва, имат запори от НАП и от 3 банки, които са им отпускали кредити.

Стефан Василев е адресно регистриран в кооперация на ул. "Колоня Товар" 5 във Велико Търново. Адресът е известен с това, че там живее и осъжданият за данъчни престъпления Петър Тонков, който и сега се явява по друго дело. На “Колоня товар” 5 са регистрирани и фирми, които дължат стотици милиони ДДС. 

Досега Стефан Василев не е имал проблеми с правосъдието. Собственик е на 4 мандри - в Елена, Омургаг, Търговище и в Македония. Развива бизнес с ловни стопанства, туризъм и дори поликлиника.

Един от съдружниците му е Камен Петков - депутат от “Атака” в 43-ото народно събрание, който на последните избори се яви от листата на ДПС, но не успя да влезе в парламента.

При акцията срещу Стефан Василев бяха обискирани десетки адреси в няколко града, счетоводни къщи и имоти. Разследващите дори откриха начертани схеми, по които млекопреработвателните фирми са ощетявали бюджета с помощта на Петракиев и Антонов.

“Преди 22 г. започнах да възстановявам фалирали предприятия и успях. Те работят в синхрон. Не съм нарушавал законите. Старая се всички доставчици да получават парите си навреме”, каза Василев пред съда. Адвокатите изтъкнаха, че той се грижи за болния си от рак баща. Въпреки това магистратите го оставиха за постоянно в ареста.

Коментара ()

Вашият коментар