Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Антикорупция” започнала проверка 5 месеца след като Банев бе осъден в чужбина

Комисията “Антикорупция” съди роднина на кокаиновия крал Евелин Банев-Брендо за имоти на стойност 22 млн. лв. и друг негов близък за 6 704 388 лв., като 3 083 000 евро са в банкова касета, съобщи нейният председател Пламен Георгиев в четвъртък. Той не назова поименно роднините, но уточни, че е запорирано имущество на бившата му жена и нейната сестра. Съпругата на Брендо - Моника Добринова, и балдъзата му Десислава Дишлиева бяха подсъдими с него за пране на 21 млн. лв. Той бе осъден у нас на 6,5 г. затвор, а двете жени бяха оправдани на 26 април 2018 г.

Моника Добринова (вляво)  и Десислава Дишлиева
Моника Добринова (вляво) и Десислава Дишлиева

Комисията обаче е започнала проверка на Брендо едва през ноември м.г. - близо 5 мес. след като той получи 10,5 г. затвор в Букурещ и 2 месеца след като получи 20 г. решетки за трафик на дрога в Италия. Когато се появили медийни публикации за присъдите му в чужбина, комисията отправила на 2 пъти питане до прокуратурата, следствието и Министерството на правосъдието. На 27 юни 2017 г. от ВКП им отговорили, че нямат данни Брендо да е осъден. Подобен отговор дали на 5 и 6 юли от правосъдното ведомство и следствието. През октомври институциите отново казали, че нямат информация за присъдите. Те я получили едва през ноември.

Имущество за 7 217 941 лв. конфискувано от началото на годината, комисията води 752 дела

Комисията “Антикорупция” е отнела имущество за 7 217 941 лв. от началото на 2018 г., съобщи председателят ѝ Пламен Георгиев.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев
Тя води 752 дела за конфискация на имоти на стойност 3,12 млрд. лева. До момента спечелените дела са на стойност 164 млн. лв., а загубените - за 2 млн. лв.

От януари в “Антикорупция” са постъпили 213 сигнала, като 68 вече са решени. По три от тях били установени и данни за престъпления - за отстранената кметица на “Младост”, кмета на Септември и бившите кметове на Перник.

Новата институция е образувала и 45 производства за конфликт на интереси. Приети били 42 решения, като сред тях имало и по сигнали отпреди 23 януари, когато заработи новият антикорупционен закон. “В седем случая имаше конфликт на интереси, в 18 - не, а 17 производства бяха прекратени, защото сигналът не отговаряше на изискванията”, каза Георгиев.

Искат от Баретата 2 млн. лв.

Проверките срещу Цветанов и Овчаров - прекратени

Иск за конфискация на имущество, включително и акции, на Златомир Иванов-Баретата и семейството му е внесла в съда комисията “Антикорупция”. Първото заседание по делото е минало на 26 април, следващото е на 1 ноември, съобщи Пламен Георгиев.

“Антикорупция”е прекратила проверките срещу бившите министри на вътрешните работи Цветан Цветанов, на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, на здравеопазването Петър Москов.

Те започнаха, след като тримата получиха обвинения. Причината да бъдат прекратени е, че не е открито несъответствие между доходите им и декларираното имущество.

Сайт ще приема сигнали за корупция

Сигналите за корупция ще се подават на сайт, който предстои да бъде създаден, съобщи Пламен Георгиев. “В моите планове влиза да има жив контакт, тоест от другата страна да стои човек, който да приеме сигнала, да уведоми подателя какво ще се случи по него, да има последващ контакт - уточни Георгиев. - Така е по-ефективно, отколкото да си говорим с машини”, каза той.

Друга идея било да се въведе антикорупционно обучение в училищата. “За да се знае, че не е нормално, когато те спре полицай на улицата, да дадеш подкуп, или когато отидеш на доктор, отново да бръкнеш в джоба си”, каза Георгиев.