Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Войната този път е срещу всички, а играта ще е истински мръсна."

С това предупреждение в думите на двуличния агент Мат Грейвър - героят на Джош Бролин от криминалния екшън-трилър "Сикарио", се задава продължението на лентата, която се превърна в истински хит през 2015 г. Филмът на режисьора Дени Вилньов надскочи почти три пъти своя бюджет от $30 млн., като отчете приходи от $80,6 млн. Продукцията също така се сдоби с няколко престижни награди, състезава се за "Златна палма" в Кан, получи три номинации за "Бафта" и също толкова за "Оскар" в категориите за най-добър звуков монтаж, най-добра кинематография и най-добра филмова музика.

Лошата новина е, че поради натоварения си график Дени Вилньов не успя да поеме режисурата на новия филм "Сикарио 2: Солдадо" (Sicario 2: Soldado) и в неговия стол сяда италианският му колега Стефано Солима (сериала "Гомор").

Джош Бролин, Емили Блънт, Дени Вилньов и Бенисио дел Торо в Кан.
Джош Бролин, Емили Блънт, Дени Вилньов и Бенисио дел Торо в Кан.

Добрата новина е, че Бенисио дел Торо, който отново се завръща пред камерата към образа на своя герой наемника Алехандро Гилик, дава добри оценки за работата на новия режисьор. Актьорът нарича Вилньов и Солима еднакво талантливи и според него италианецът разполага с необходимите професионални качества и успява да продължи вдъхновения от Вилньов тон, който донесе на "Сикарио" едновременно комерсиален успех и симпатиите на критиката.

Стефано Солима
Стефано Солима

Всъщност първият избор на продуцентите за човека, който да замени Вилньов, е американският оператор и режисьор Джереми Солниър, но и той не успя да се впише в графика на кинопроекта.

Маркетинг кампанията около лентата обещава, че на големия екран екшънът ще ескалира, криминалният ужас ще потриса и психологическият поглед към състоянията на героите няма да липсва.

За щастие сценарият отново е дело на Тейлър Шеридън ("Дивата река"), който вече се доказа с ескспертната си работа по първата продукция. За нещастие обаче операторът Роджър Дийкинс (номиниран за "Оскар" за "Сикарио") няма да отговаря за визията на продължението, като неговите отговорности за втората лента пое известният поляк Дариус Волски ("Карибски пирати").

Въздействащата музика от оригиналната лента на Йохан Йохансон също бе определена за достойна за най-престижната статуетка, но за "Сикарио 2" за мелодичното оформление отговаря челистът Хилдур Гуднадотир, който е бил в екипа на исландския композитор в "Сикарио".

Холивуд определено загуби много с мистериозната смърт на Йохансон, известен с умелото съчетаване на класически звук със съвременна електроника, който бе открит мъртъв през февруари в апартамента си в Берлин, а причините за гибелта му останаха неизяснени.

Не на последно място разочароващ е и фактът, че в новия екшън-трилър няма да вземе участие и Емили Блънт, върху чиято героиня - агента на ФБР Кейт Мейсър - се фокусира първият филм.

Причината за нейната липса бе обяснена от сценариста, който изтъкна, че функцията на персонажа е завършена изцяло в "Сикарио" и би било излишно да се развива отново в продължението. Донякъде обаче човешкият фактор, заложен у Кейт, ще има своето ново проявление в нов женски образ - Исабела Рейес, изигран от Исабел Монър.

"Тя е страхотна във филма и мисля, че ще успее да даде на публиката онова чувство, което им осигуряваше героинята на Емили Блънт" - обяснява Тейлър Шеридън.

В "Сикарио 2: Солдадо" историята този път се фокусира върху върху мрачния, енигматичен и трагичен герой на Бенисио дел Торо и неговото партньорство с персонажа на Джош Бролин.

Алехандро е противоречив характер, който кара зрителя да се колебае дали може да го ненавижда и да не знае дали има как да го харесва. Редом до него се заявява безскрупулният Мат Грейвър - служител на реда, готов да го погазва безсъвестно, за да постига целите си и да играе най-мръсните игри без правила, така че да превъзхожда в коварните ходове и най-опасните си врагове.

Действието в лентата се развива на мексиканската граница, където войната се разраства, тъй като картелите са започнали трафик на терористи. В опит да ги спре, правителството на САЩ отново се обръща към агента на ЦРУ Мат Грейвър и наемника Алехандро Гилик.

Двамата опитват да провокират война между картелите и за целта отвличат дъщерята на печално известния наркобос Карлос Рейес - Исабела.

Мисията им обаче се обърква и те получават нареждане да отстранят момичето, което отключва конфликт между Гилик и Грейвър, защото между тях няма единодушие по отношение на изпълняването на заповедта. Сблъсъкът е неизбежен.

В "Сикарио 2: Солдадо" участват още Катрин Кийнър, Матю Модийн, Джефри Донован, Кристофър Хейердал и др.

Премиерата на лентата е на 29 юни.