Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мартин Георгиев - Джито СНИМКА: Архив
Мартин Георгиев - Джито СНИМКА: Архив

Никой не е търсил като хората през последните три години Мартин Георгиев, обвинен за участие в организирана престъпна група, обяви съдия Аделина Иванова от спецсъда. Георгиев, който през 2015 година бе обвинен за участие в престъпна група за поръчкови убийства, палежи и наркотици, се предаде в сградата на ГДБОП на 7 юни. 

Днес се гледа мярката му за неотклонение и прокуратурата поиска постоянен арест. От думите на съдия Иванова се разбра, че няма нито една призовка, върната в цялост през тези три години. Има само една призовка, връчена на майка му Мила Георгиева на 14 януари 2015 г., в която пише, че трябва да се яви като свидетел на следващия ден, също така по делото не била приложена европейската заповед за арест, а има само една телеграма, с която е обявен за издирване от 14 януари 2015 г, т.е. ден преди явяването му като свидетел. 

Прокурорката по делото Детелина Йотова каза, че европейската заповед се намира в друго дело. Затова съдът прие, че няма опасност Георгиев да се укрие. Също така от думите на съдия Иванова стана ясно, че има голям хаос и в обвиненията. Първоначално Георгиев е бил разследван за подбудител в два опита за убийство на Радослав Бързаков и на Тихомир Дочев, както и за подбудителство на палеж. В тази връзка по делото не са събрани доказателства, тъй като не са установени извършителите на двата опита, които той е подбуждал. 

Тези обвинения са прекратени през януари 2016 г., но няма яснота дали решението е протестирано на по-горна инстанция, поради което съдът прие, че той все още се води формално обвиняем. На 7 юли на него му е повдигнато само едно обвинение за участие в престъпна група.

Съдът, изхождайки от становището си, че той все още е формално обвиняем в поръчителство обяви, че има опасност да извърши друго престъпление. Именно на това основание съдия Иванова го остави в ареста. Мартин Георгиев може да обжалва.