Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Инсталацията на "Бронзовата къща" се оказа авангардна, но и е невидима за никого...

Преди малко внесох официално питане до кмета на София госпожа Фандъкова по повод инсталацията "Бронзовата къща", която не само, че се оказа авангардна, но и е невидима за никого...

Ето текста на питането и се надявам да получа официален отговор на натрупалите се въпроси.

Аз бях от хората, които подкрепиха проекта с гласуване "ЗА" и сега смятам, че трябва да получа отговор на натрупалите се въпроси отновно "временната" инсталация.

Ето и какво попитах (прилагам и самото питане, заедно с входящият му номер):

"УВАЖАЕМА Г-ЖО ФАНДЪКОВА,

В последните дни скандалът с художествената инсталация „Бронзовата къща” на художника Пламен Деянофф успя да предизвика множество въпроси, които изискват своят отговор от страна на Столична община.

С решението, което Столичен общински съвет взе на заседанието си от 09.11.2017 година бе подкрепен доклад за поставяне на временна художествена инсталация „Бронзовата къща“ на пл. „Княз Александър I“ за периода януари-декември 2018 г (вх.№ СОА17-ДИ10-79/4/31.10.2017 г.).

В решението, подкрепено от голяма част от общинските съветници бе изразена подкрепа за инсталацията, осмисляща по нов начин градското пространство в София.

Днес (към датата на питането – 07.06.2018 година) „Бронзова къща” няма.

Вместо това бе направен опит за сглобяване на част от сегментите на творбата, но след това те бяха разглобени и прибрани.

В последните дни станахме свидетели на едно смущаващо видео, което бе разпространено в социалните мрежи и стана достояние на медиите.

Във видеото от сайта „Кунстхале” – Виена, самият автор на „Бронзовата къща” споделя мисли, които ни водят към идеята за задкулисно решение (

https://www.youtube.com/watch?v=68MQzAQQB5I).

Като съветник, подкрепил идеята за художествената инсталация „Бронзовата къща” и чувствайки се подведен, искам да задам следните въпроси:

1. Каква е ситуацията с монтажа на сегментите на инсталацията?

Защо не бе спазен срокът на приетия от СОС доклад, а именно – „в периода на председателството на България и Австрия” (нашето председателство е към своят край, а инсталацията отново е в нулевата си точка)?

2. Общинската администрация чувала ли е за идеята, спомената във въпросното видео на Пламен Деянофф за „временна инсталация, която ще стане постоянна”?

3. Превръщането на временната инсталация в постоянна ще означава ли, че Столичен общински съвет е бил подведен процедурно?

4. Колко пари са похарчени до момента за площадката на пл. „Княз Александър I“ и подготвителната дейност за монтажа на „Бронзовата къща”?

Коментара ()

Вашият коментар