Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Валентин Парапунов заедно с жена си
Валентин Парапунов заедно с жена си

Дали целта не е да отпадне забраната за застрояване на парцела, се питат местни

Бизнесменът Валентин Парапунов, който стои зад спа комплекса до мястото на Ванга, е със спорна слава в Петрич.

"Никога не съм чул хубава дума за този човек - споделя Георги Петров. - Той се опита да построи хотел в Сандански върху парка там, което е недопустимо, както и строежът до храма на Ванга."

По думите му Парапунов е собственик и на един от известните ресторанти в града - "Морско дъно". Проверка на "168 часа" установи, че

бизнесът му е насочен към ресторантьорството и туризма

Вероятно по тази причина самият Валентин Парапунов е споделил, че в основата на спа комплекса стои идеята хората, които идват на Рупите, да има къде да отсядат и нощуват.

Строителството ще бъде изцяло съобразено с природата и с изградения вече комплекс на пророчицата.

Всъщност имотът, върху който Парапунов иска да изгради къщите за гости, е придобит от него и от фирмата му "Силвия-КОМ" ЕООД още през 2006 г. Според медии тогава цената е била 1200 лв. за площ от 11,9 декара. В акта, с който земята е прехвърлена, е вписано, че той има ограничения за строителство на курортни зони, забрана за жилищно и промишлено строителство.

Три години по-късно, през 2009 г., имотът е продаден на "Метал Груп Индъстри", собственост на Атанас Божков. Неговата съпруга Доста Божкова е собственик на фирмата "Си 5 Трейд", която на хартия се води инвеститор в имота на Рупите, макар че публично като такъв се изявява Валентин Парапунов.

През 2011 г. "Метал Груп Индъстри" продава обратно същия имот на "Силвия-КОМ" ЕООД за 9800 лв. Година по-късно теренът е купен от "Силвия-Ком ЛТДУ" ЕООД.

Ценният имот

е ипотекиран в УниКредит Булбанк

заедно с други имоти на фирмите срещу кредит от 1 милион евро.

Местни се питат дали целта на тези препродажби не е да се заличи ангажиментът да не се застроява парцелът.

"168 часа" се опита да се свърже с Валентин Парапунов, но до редакционното затваряне на броя той не отговори.