Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хората всеки ден посещават гьоловете и не искат това да им бъде отнето.
Хората всеки ден посещават гьоловете и не искат това да им бъде отнето.

l Тя е целебна, категорична е пророчицата

l Въпреки че местността е защитена, в лековитите гьолове вече има забити колчета

l 37 хил. души се подписаха срещу проекта за спа комплекс

Водата на Рупите е много целебна - с тези думи баба Ванга приживе предупреждава никой да не пипа водата, тъй като притежава уникални свойства. - Децата трябва да ходят боси тука и да се къпят. Но пари от този извор не търсете. Дошли тука, ровят, копаят.. Да знаете, че от тази вода бизнес не става. Почнете ли да я продавате, ще изчезне оттука и един Господ знае къде ще се появи. Пазете я тази вода. Откога ви говоря, че ще дойдат времена, златни бижута ще продавате за вода. Грехота му на онзи, който я докосне."

В наши дни обаче повечето хора са

забравили

за нейните

заръки

и посягат към района около Рупите, където инвеститори смятат да издигнат спа комплекс с къщи за гости и административни сгради.

Проверка на "168 часа" установи, че според изследвания местността Рупите е с огромно значение

за световното биоразнообразие. Обитание е на 141 вида птици, от които

33 са включени в Червената книга

на България, а 63 са от европейско природозащитно значение.

Интересното в случая е, че в сайта на Изпълнителната агенция по околна среда цялата територия около комплекс "Ванга"

е обявена

за защитена

местност

със заповед на комитет за опазване на околната среда от 17 юни 1980 г.

Това се потвърждава и от справка в сайта на Регистъра на защитените територии и защитените зони в България, която ясно показва, че местността наистина е защитена територия.

Там се забраняват всякакво строителство и разширяване на съществуващите сгради, геоложки и други проучвания или дейности, с които се нарушава естественият облик на местността.

Въпреки че тя е защитена,

няколко институции са дали разрешение

за реализиране на инвестиционните намерения.

Според Министерството на културата там е извършено "спасително теренно археологическо проучване". Резултатите показали, че изворите не са застрашени, и така било допуснато инвеститорът да започне проекта си.

Оказва се, че строителната площадка до комплекс "Ванга" е открита още на 6 ноември 2017 г., но скандалът избухна миналата седмица, когато жители на селото забелязали огражденията на частния имот. Срещу застрояването се събраха само за

1 ден 37 хил. души,

които се обединиха в групата "Спаси Рупите".

Видът на терена е прясно изменен със заповеди на директори на Агенцията по геодезия, картография и кадастър от октомври 2017-а г. и март 2018-а г.

Всъщност проектът е идея на известния бизнесмен от Петрич Валентин Парапунов. Той планира голям спа комплекс с 10 къщи за гости, административна сграда и голям паркинг върху лечебната кал на минералните извори до храма на Ванга. След тях има план за още 2 хотела.

"Много е абсурдно да се построи хотел върху забележителността - споделя пред "168 часа" Георги Петров, един от активистите срещу застрояването. - Не може святото място на Ванга да се залее с бетон. Това е голямата болка на всички. През годините винаги някой е имал интерес към това място. Когато обаче започнаха да се разглеждат документите, се оказа, че

става дума за един и същи човек, скрит зад много фирми."

По думите му от няколко години апетиът към този имот не спира и винаги са се опитвали да правят ограждения.

"Преди 3-4 месеца бяха забити едни червени колчета в самите гьолове, които местните хора с голямо недоволство изхвърлиха - спомня си Петров. - Постоянно идват някакви бизнесмени с джипове и оглеждат района. Преди около 2 месеца се разбра случайно, че ще се строи. Тогава сформирахме групата "Спаси Рупите", в която има хора, които

милеят за местността

и искат да се запази в този вид."

Какво обаче пречи на протестиращите да се издигне спа комплекс, който да приютява хилядите, които посещават Рупите?

"Това е свято място. Идват много хора от цял свят, за да търсят изцеление, като използват водата - разказва Петров. - По този начин местността е полезна. Всеки се радва, че гьоловете съществуват в този натурален вид. Някои идват с каравани, за да си почиват, други опъват палатки, трети използват водата и калта."

По думите му обаче

всичко това

ще изчезне,

ако плановете на общината за развиване на туризъм се осъществят.

"Те искат да привличат повече хора, но така не може да се развие туризъм - категоричен е Петров. - Първата стъпка обаче е направена. След като един път някои бизнесмени са намерили пътека, чрез която да строят, ще стане страшно. Абсурдно е да унищожим това прекрасно място."

Благодарение на протестите на хората в групата "Спаси Рупите" кметът на Петрич Димитър Бръчков отложи строежа на имота с около година с обяснението, че трябва да се приеме общият устройствен план на общината. Градоначалникът обаче смята, че там трябва да се развива туризмът.

"Доста добре обмислен политически ход - споделя Георги Петров. - Ако нещо подобно не се беше случило, недоволството на тези 37 хил. души щеше да ескалира."

Странното обаче е, че от фондация "Ванга" нямат официално изявление по въпроса, а управителят на комплекса Серафим Иванов заяви пред "168 часа", че този строеж не ги засяга.

"След като ние не строим нищо,

не се вълнуваме от проектите в района",

категоричен бе Иванов.

Пред местните медии в Петрич той е споделил дори, че няма нищо против инвестиционното предложение, а подобни инициативи само може да приветства.

"Самият Валентин Парапунов идва често в храма, почита леля Ванга, няма как да не направи нещо хубаво", казал Серафим Иванов.

Близките на пророчицата също отказаха коментар по темата.

Четете още:

Изворите помагат на бездетни майки да зачеват

Три фирми си прехвърлят апетитния имот

Главният архитект на Петрич: Не знам как Парапунов е придобил точно този имот

Баба Ванга говорела винаги с любов за лечебната вода.
Баба Ванга говорела винаги с любов за лечебната вода.