Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Случаят „Бабченко” е обект на различни коментари.

Изцяло подкрепям действията на украинските специални служби в този случай. Според Международната федерация на журналистите от 1990 до днес в Русия са убити над 110 журналисти. Бабченко трябваше да бъде поредният убит критик на Кремъл. Но този път украинските служби и самият Бабченко, действаха изпреварващо.

Инсценираха „убийство” наподобяващо това на известната публицистка и правозащитничка Анна Политковская, застреляна в апартамента ѝ през 2006 г.. По случая „Бабченко” тепърва ще има новини. Но благодарение на смелостта на Бабченко е задържан предполагаемия реален убиец, установени са връзките му с руските специални служби, знае се и цената платена за убийството – 40 000 долара. Историята ще има продължение. Но тук публикувам, благодарение на превода на журналиста Васил Данов, един материал на Аркадий Бабченко. Той е „футуристичен”, описва събития в неопределено бъдеще време. Но го прави живо и достоверно, защото отлично познава руския характер. Има нещо гоголевско и чеховско в този разказ на Бабченко. Изобщо положението е „хуже губернаторского”, както казва героят на Чехов от „Дуел”. И така четете:

„А, жегна ли ви публикацията за танковете „Абрамс” по Тверския булевард? Вече трети автор дращи по темата. Щом ви интересува, нека да ви разкажа как ще стане, скъпи приятели.

Колоната „абрамси” ще мине по Тверския и ще спре на Манежния площад. Благодарните руснаци, забравили „Крим-наш”, ще хвърлят цветя на освободителите и с наведени от притеснение очи ще ги молят за хуманитарни консерви.

Аз ще си седя върху бронята, ще пуша мълчаливо и мълчаливо ще ви гледам. Понякога ще правя снимки. Вие ще се усмихвате срамежливо, ще размахвате американски флагчета и всячески ще демонстрирате дружелюбие.

Като изпуша цигарата, все така мълчаливо ще хвърля фаса, ще се гмурна в люка и след миг ще изляза в ръка със стар американски кожен колан със звездички върху токата. Ще кажа: „Е, хайде. Строй се в колона по двама!”

Сваляйте гащите, братци! Ся шъ съ лекуваме. От величие. От имперство. От шовинизъм. От ксенофобия. От лакомия за чужда земя. От мерак за война. От омраза. От човеконенавист. От робство. От мракобесие.

...

После ще потеглим към Останкино.

Не, няма смисъл да плачете. Да разправяте за ипотеката и за изхранването на децата. Че просто сте си вършели работата, че сте само шофьор или чистачка. Тогава трябваше да плачете. Днес е късничко. Лечението ще бъде комплексно. Този път няма да сбъркаме. Пък и на вас ви е провървяло. Чувате ли писъци? Откъм сградата на ФСБ? Там прилагат истинска терапия.

Ама вие какво си мислехте? Не, няма да стане като предишния път. Няма да има "О-Раша-Горбачов-Перестройка-Дружба". Ъ-ъ. Веднъж се изхитрихте всичко да одрискате. Затова този път вместо "Ра-ра-распутин" ще бъдат приложени програмата "Петрол срещу хранителни продукти”, външно управление и денацификация. За около 20 години.

После ще посетим Олгино. Лайфнюз. Рен-ТВ. И другите по списъка. Никого няма да пропуснем. Нищо няма да забравим. Тормоза. Насаждането на омраза. Призивите за превземане. За война. За убийства. Гадните колажи и репортажчета.

Коланът е от здрава дъбена кожа...

Това е само началото. Най-хубавото тепърва предстои. Вижте изглед от Хага. Оценете архитектурните достойнства на сградата на Международния съд...

... Но нямаме намерения да „подреждаме” Русия. Напротив. Категорично подкрепяме разпадането на шибаната ви империя...

Ядреното куфарче го сложете ей тук. Браво! Ето ви едно русенско варено.

Братлета, вие не разбирате най-важното: не сме дошли да ви освобождаваме. А да ви лекуваме.

Не носим мир, а ЛУСТРАЦИЯ.

Така ще бъде двадесет години. Като в Германия.

Пък после ще видим...”

*От фейсбук