Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С арогантното си и нестандартно поведение той преследва една цел - целият останал свят да му плати, за да модернизира икономиката си

Русия, Франция, Япония и Китай засега го блокираха, но дали някой не опитва да взриви съюза със скандала "Бабченко"?

"Пресирай, блъфирай, манипулирай, докато сделката не стане изгодна и печеливша за теб още при сключването й.“ Това е основното правило в бизнеса на Доналд Тръмп, който е във война срещу почти целия свят.

Магнатът иска всичко, а целта му е

да направи

щатската икономика отново най-мощната в света

Това, което не казва е кой ще плати сметката.

Цялата му стратегия е подчинена на това. Дори опитът му да превърне Америка в световен пазител на реда. Идеята му е всички да платят скъпо и прескъпо, а с приходите той да обнови икономиката си.

Неслучайно стопанинът на Белия дом на няколко пъти приканва Европа да плаща в пъти повече на НАТО, ако иска да разчита на Алианса и САЩ. Зад това се крие стремежът му Америка да произвежда все повече суперскъпи оръжия и системи, а Европа и Азия да ги купуват и

да финансират възхода на

щатския

бизнес

На тази тактика е подчинено дори абсурдното му поведение спрямо Парижкото споразумение за климата. В случая Тръмп тотално отхвърля трудно постигнатите договорки, за да изтъргува нови клаузи и изключения, специално за Америка, от което

бизнесът й ще извлече още по-големи печалби

Икономиката на САЩ ще продължи да замърсява, без да плаща, което ще е голямо конкурентно предимство в сравнение с останалия свят, който ще спазва условията на споразумението.

Досега играта на Тръмп вървеше чудесно. Лидерите на ЕС преглъщаха странностите му и се съгласяваха почти с всичко, защото нямаха избор. Вероятно затова в един момент US президентът си повярва и реши да действа още по-дръзко - да обнови икономиката на САЩ сега, веднага. Разбира се, за сметка на целия останал свят.

По всичко личи, че първа точка в плана на Тръмп бе да развали ядреното споразумение с Иран. Това заедно с изместването на щатското посолство от Тел Авив в Йерусалим

взриви крехкия мир

не само в района, а и в света. Но Тръмп много добре бе калкулирал ползите – той нарочно създаде буря, която някои първосигнални играчи определиха като основа за нови конфликти. Точно това очакваше Тръмп. Тези прогнози заедно с изявлението му, че напуска ядреното споразумение с Иран изстреляха цената на нефта до немислимите 80 долара за барел - рекорден връх от 2014 г. насам. Което съвсем естествено отприщи страховете, че след това цената ще атакува следващия връх - нивата от 100-120 и 140 долара. А едва ли някой в ЕС е забравил, че именно по този начин започна кошмарната криза през 2008 г., от която Европа едва сега започна да се възстановява.

Тръмп тържествуваше, вероятно пресмятайки как по-високата цена на петрола рязко ще повиши приходите на US концерни, добиващи

шистов газ и нефт

С помощта и на тези средства Тръмп разчиташе да модернизира щатската индустрия и да превърне САЩ в реален глобален лидер.

Допреди няколко дни сякаш всичко вървеше по неговия план. Логиката на Тръмп бе, че Москва няма да се противопостави открито на ходовете му, защото и тя има интерес от новите, по-високи цени на нефта.

Неслучайно руските енергийни компании обявиха, че с нетърпение очакват по-високите цени, за да възстановят по-бързо икономиката.

За беда на Тръмп руският президент Владимир Путин е същият нестандартен играч като него

Той още преди година прозря играта му в Близкия изток и разгада какво стои зад танца със саби с арабските шейхове. Затова стопанинът на Кремъл взе превантивни мерки и започна преговори с ОПЕК. Никой не разбра как, но със специфичния си стил Путин успя да убеди арабските страни да стиковат плановете си с Русия. Благодарение на новата договорка страните-производителки на петрол, вече не си позволяват драстично да увеличат добива и рязко да смъкват цените, което вкарваше Русия в дълбоки кризи.

Така и никой не разбра какво стои зад тази сделка, но ситуацията в момента е такава, че ако Путин се договори с щатския президент да повишат цената на петрола, целият останал свят ще колабира.

Европа и Азия ще плащат, за да могат САЩ, Русия и някои арабски страни да си модернизират икономиките.

За съжаление ЕС не си взе поука от кризата през 2008 г. и няма никакви механизми да противодейства – икономиката му не е модернизирана, а показателите й, както и дигитализацията й изостават в сравнение със САЩ и Азия. Сега, с изоставаща в технологично отношение икономика и без автомобили, ползващи иновативни горива, Европа е на прага на нова криза като тази отпреди 10 г.

Кои са неочакваните съюзници на Путин и как договорката може да бъде взривена, четете в хартиеното издание. 

Още четете:

Стратегията на Тръмп към Ким: Винаги бъди готов да спреш преговорите

Как да разгадаем бъдещите ходове на Тръмп

Идва ли краят на студената война и кой има интерес да го отложи?