Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ким Чен Ун от Южна Корея (вляво) постоянно чува да го наричат “Другарю Лидер” или “Любими Вожде”. КАДРИ: БИ БИ СИ
Ким Чен Ун от Южна Корея (вляво) постоянно чува да го наричат “Другарю Лидер” или “Любими Вожде”. КАДРИ: БИ БИ СИ

Името било много разпространено и предимно женско, така се казва и известна актриса

Ким Ир Сен от Сеул пък бил началник на служител Ким Чен Ир

Ким Чен Ир с бандата си пял в Пхенян преди 2 месеца и смята вожда за мачо

Във фейсбук има около 95 профила, регистрирани като Ким Чен Ун. Всички те са от Южна Корея. В Северна само един човек носи това име.

"Преди ми се струваше много хубаво. Но преди няколко години започнаха да ме наричат "Другарю Лидер" или "Любими Вожде", казва пред Би Би Си адашът от Сеул на човека с пръст върху ядреното копче.

Той е собственик на къща за гости и често се срещал с туристи. Обикновено се стряскали, като чуели името му, но веднага го запомняли.

Най-забавно станало, като дошъл някой

си Ким Чен Ир.

"Тогава наоколо подхвърлиха: "Хей, тези двамата са най-страшните хора на света! – казва хотелиерът. – Извън шегата смятам, че Ким Чен Ун никак не е глупав. Той успява да контролира Доналд Тръмп. Силен е и може да върши работа. Надявам се да прояви разум."

В Южна Корея обаче името е предимно женско. 21-годишната студентка по самолетни услуги и туризъм от Инчон, пристанищен град до столицата Сеул, добавя един звук към Ун. Така става г-ца Ким Чен Иун, за да се различава от севернокорейския лидер.

Учителите често си правели една и съща шега с нея, когато прочитат името й: "Как се случи да си тук? Не трябва ли да си в Северна Корея?".

Ким е едно от най-често срещаните фамилии в Корея. Там не е прието жените да вземат тази на съпрузите си и си остават с това име за цял живот.

"Името ми звучеше съвсем обикновено до 2011 г., когато Ким ІІІ встъпи в длъжност, и то стана обект на закачки", казва студентката по туризъм.

Когато била на обучение във Филипините, на адашката на Ким Чен Ун постоянно й се налагало да повтаря името си при запознанство. И след това хората започвали да я разпитват за Северна Корея. По-късно отишла доброволка в Непал и

усещала неприязън

в погледите на местните

заради името си. Смятали, че е кръстена на севернокорейския диктатор.

"Преди никога не съм му обръщала внимание. Но сега постоянно се говори за него в новините и дори в моя фейсбук, така че не мога да не го забелязвам", казва тя. Затова искала да се преименува. Това също станало повод за шеги. Сестра й предложила да бъде вече Ким Чен Ир.

Баща й бил против, защото я кръстили на баба й. Смятали, че името й е красиво и че съвпадението с Вожда в Пхенян няма значение.

Друга съименница на севернокорейския лидер - служителка в маркетинг компания в Сеул, пък въобще не се притеснява от това, но си избрала англоговорящите й приятели да я наричат Каролин. Смята, че рожденото й името е прекрасно за стопяване на ледовете със сънародници.

"Харесвам го. Никога не съм мислила да го сменям, защото родителите ми са ме кръстили, преди да са знаели, че има такъв човек в Северна Корея", казва 23-годишната студентка по международни отношения и маркетинг. Понякога дори забравяла за него.

В училище, разбира се, ставала

обект на закачки.

"Някои от учителите и професорите ме наричат "Любими Вожде". Не се обиждам, но тази шега се преекспонира. Първата година беше окей, но с течение на годините хуморът остарява", казва Каролин.

Като цяло адашите на Ким Чен Ун най-много впечатляват чужденците, защото корейците са свикнали с такива имена.

Известна южнокорейска актриса също се казва като човека с пръст на ядреното копче. Тя има много награди и е била в главната роля в драматичния сериал "Любовници в Париж".

Би Би Си откри в Южна Корея и мъж на име Ким Ир Сен - точно като основателя на комунистическата държава.

Ким Ир Сен от Сеул (вляво) смята, че не би имал успех в политиката с това име и би си го сменил.
Ким Ир Сен от Сеул (вляво) смята, че не би имал успех в политиката с това име и би си го сменил.

"Ако бях държавен служител, щях да си сменя името. Особено ако бях в политиката. Нямаше да успея. Как щях да накарам хората да гласуват за мен? Би било абсурдно", казва южнокорейският Ким Ир Сен.

Той обаче е сигурен, че чуят ли го веднъж, хората никога не могат да забравят името му. Адашът на дядото на Ким е собственик на фирма и в един период имал подчинен Ким Чен Ир. "Така че

бяхме точно като

в Северна Корея

- все едно синът следва заповедите на баща си", забавлява се Ким Ир Сен от Сеул.

Ким Чен Ир от Южна Корея пък е гостувал наскоро в Пхенян с музикалната си банда.

"С групата ми YB участвах на концерт в Пхенян. През цялото време севернокорейците ме наричаха само "г-н Ким". Изглеждаха изненадани. Виждах името си навсякъде из Северна Корея", казва певецът.

Той никога не е харесвал името си. Смята, че родителите му не са внимавали много, като са го кръщавали. Не можели да му обяснят защо са го направили. Съвпадението с Ким Втори не само не му допадало, но дори го карало да се чувства зле.

Какво мисли за днешния севернокорейски лидер? "Изглежда пълен с енергия, инициативен е. Изпълнен е с духа на рокендрола. Той е мачо."

Ким Чен Ир от Сеул (вляво) преди 2 месеца пял с бандата си в Пхенян и местните не посмели да кажат цялото му име.
Ким Чен Ир от Сеул (вляво) преди 2 месеца пял с бандата си в Пхенян и местните не посмели да кажат цялото му име.

Четете още:

Секретният зелен влак на Ким с 21 вагона и 100 служители по сигурността, където за десерт баща му се развличал с "кондукторки"

Филм на Пхенян от 2012 г. предсказва срещата на Ким Чен Ун с Доналд Тръмп