Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Трансанадолският газопровод TANAP, който ще пренася газ от Азербайджан към Турция и Европа, заобикаляйки Русия, ще бъде пуснат в експлоатация на 12 юни, предаде Дойче веле.

Информацията беше огласена от турския министър на енергетиката и природните ресурси Берат Албайрак. Планира се той да доставя в Западна Европа газ от азербайджанското находище "Шах Дениз 2".

TANAP представлява цяла система от газопроводи от грузинско-турската до турско-гръцката граница, включваща и морски участък. Капацитетът на газопровода, който е с обща дължина около 1850 километра, ще бъде най-малко 16 милиарда куб. метра годишно.

Трансанадолският газопровод е критична част от проекта "Южен газов коридор", който ще транспортира за първи път в историята

каспийски газ от находището

Шах Дениз на европейските пазари Проектът TANAP заедно с Южнокавказкия тръбопровод (SCP) и Трансадриатическия тръбопровод (TAP) формират елементите на Южния газов коридор.

Добрата новина е, че по този начин България също ще получава допълнително значителни количества синьо гориво от алтернативен източник, коментират експерти.

"TANAP е турски проект, в който ние не участваме - обяснява енергийният експерт Васко Начев пред "168 часа". - Той обаче ще се свърже с газопровода TAP, откъдето посредством интерконектора в Гърция ще се доставя газ и за България - "Булгаргаз" вече има договор за 1 млрд. куб. м годишно."

Договореното количество е значително, тъй като в момента годишното потребление на природен газ у нас възлиза на 2,7 млрд. куб. м.

Освен това се очаква, посредством изграждане на допълнителни компресорни станции и тръби,

първоначалният капацитет на ТАNAP да бъде увеличен

до 31 млрд. куб. м.

"Това е шанс да има промяна на газовата карта на България. Очакваният капацитет, който е от около 16 млрд. куб. м, е значителен. От него 6 млрд. куб. м ще отиват за вътрешно потребление на Турция, а 10 млрд. ще бъдат насочени през Северна Гърция към Италия за европейския пазар", коментира още Начев.

При посещението си в Азербайджан в началото на годината премиерът Бойко Борисов също подчерта важността на газовата връзка за България.

"Ярък пример за партньорство е договорът между българската компания "Булгаргаз" и държавната петролна компания SOCAR за доставки на природен газ от Азербайджан до България от 2020 г.", каза българският министър-председател тогава.

"Ние очакваме, че изграждането на газовия интерконектор Гърция - България (IGB), от които България ще получи азербайджански газ, ще започне през юни 2018 г. По този начин

ще бъде гарантирана доставката в България

на един милиард кубически метра природен газ годишно в рамките на втория етап на развитието на азербайджанското газово находище "Шах Дениз", допълни Борисов в интервю за местни медии.

Друга добра новина е, че в бъдеще по TANAP може да бъде насочен и газ от Ирак и Източното Средиземноморие въпреки факта, че той е проектиран да транспортира природен газ от Азербайджан.

Но дори и без тези бъдещи планове може да се разчита на каспийските газови находища. В тази връзка през 2017 г. в рамките на Световния петролен конгрес в Истанбул президентът на Азербайджан Илхам Алиев съобщи, че доказаните запаси от природен газ в страната са от порядъка на 2,6 трлн. куб. м. По думите му, това количество е в състояние

да осигури газ

както за страната, така и за Европа

през следващите десетилетия.

Проектът TANAP беше обявен през ноември 2011 г., а през декември същата година беше подписан меморандум за създаване на консорциум за изграждането и експлоатацията на тръбопровода.

Строежът започна през 2015 г.

В него участваха Държавната нефтена компания на Република Азербайджан (СОКАР) с 80% и турските държавни предприятия БОТАШ и "Турция Петрол" с по 10%. Впоследствие обаче с 12% в него се включи и "Бритиш Петролиум".

От своя страна в Трансадриатическия газопровод, който трябва да бъде свързан с него, акционери ca Бритиш Петролиум (20%), държавната компания на Aзepбaйджaн ЅSОСАR (20%), италианската ЅSnаm (20%), белгийската Fluхуѕ (19%), иcпaнcката Еnаgаѕ (16%) и швейцарската Ахро (5%).

Дължината на този тръбопровод, който се очаква да бъде завършен до 2020 г., щe бъдe общо 878 км. От тях 550 км в Гърция, 215 в Албания и 105 км по дъното на Адриатическо море.

В Италия ще са нужни само 8 км тръби,

за да се свърже с газопреносната мрежа. Седем са държавите, включени в Южния газов коридор, чиято стойност се изчислява на 40 млрд. евро.

Интерконекторът на България с Гърция ще се свързва в точките Комотини и Стара Загора.