Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Лиляна Трънкова
СНИМКА: Лиляна Трънкова

17-годишният Кристиян Тодоров, обвинен в опит за убийство на един от гардовете на варненската дискотека "Гетсби", поиска по-лека мярка за неотклонение, след като вече трети месец е в ареста. Състав на Варненския окръжен съд не уважи доводите на адвоката му и потвърди за ученика най-тежката мярка за процесуална принуда - задържане под стража. Най-силният довод на магистратите се оказаха криминалните регистрации на тийнейджъра.

"Кристиян е привлечен като обвиняем на 31-и януари тази година. 3 месеца и половина е в ареста и през това време не са извършвани никакви процесуално-следствени действия в хода на досъдебното производство", каза адвокатът на младежа Александър Атанасов. Той поиска по-лека мярка за неотклонение на клиента си – поставяне под възпитателен надзор или от родителите, или от администрацията на възпитателно заведение, или от Детска педагогическа стая.

От прокуратурата възразиха, че предвид няколкото други регистрации на непълнолетния Кристиян е очевидно, че родителите му не са били в състояние да се справят с противообществените прояви на детето си.

След като изслуша страните, Варненският окръжен съд остави без уважение искането на защитата за замяна на постановената мярка за неотклонение с по-лека, тъй като в "досъдебното производство са налице нови обстоятелства, подкрепящи първоначалното решение на съда".

Ученикът от частната търговска гимназия в морската столица е обвинен в опит за убийство на Армен Алексиян, извършен в съучастие с Галин Минчев, като съучастникът му все още се издирва.

Във фаталната вечер на 28-и януари тази година, десетокласникът влязъл в дискотеката с фалшива лична карта. Той сам призна, че е употребил алкохол. Около 2 часа след полунощ той и приятелят му Галин се заяли с компания от съседна маса. Скандалът стигнал до бой и хората от съседната маса си тръгнали. Това не стигнало и двамата взели да вилнеят из заведението - чупили бутилки на бара и замервали хората с каквото им попадне.

Кристиян, който е състезател по борба, и приятелят му били изведени от заведението от охраната. Охранителят се спънал на стълбите, Кристиян го подхванал, а приятелят му Галин започнал да го ръга с нож. Тогава се намесили колеги на Армен и нападателите избягали. 36-годишният охранител бил внесен в заведението от колеги и малко по-късно откаран в болница с опасност за живота. Армен е намушкан с нож между 10 и 15 пъти в крака и гърдите, като един от прорезите бил в областта на сърцето. Бързата намеса на лекарите спасила живота му.

От проведените разпити до момента в досъдебното производство, свидетелите посочват като пряк извършител пълнолетния Галин, който в момента се издирва. Обвинението към 17-годишния ученик е, че той държал гарда, докато Галин нанасял ударите с нож. Според прокуратурата, макар и непълнолетен, Кристиян е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си.

Престъплението, в което е обвинен младежа, е тежко по смисъла на закона. Предвиденото наказание е същото като за довършеното престъпление, като се взема предвид степента на осъществяване на намерението и причините, поради които престъплението е останало недовършено.