Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Варненският окръжен съд осъди 54-годишния Цветан Цветанов, който бе признат за виновен, че като управител на фирма, която реално не е развивала никаква дейност, е укрил данъци в особено големи размери. Той се възползва от процедурата съкратено съдебно следствие и получи условна присъда с 4-годишен изпитателен срок.

54-годишният мъж, който е с висше икономическо образование, избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в размер на 68 075 лева, като чрез фалшиви справки-декларации и дневници за покупки към тях, подал невярва информация пред органите по приходите на ТД НАП във Варна. Той успял да приспадне неследващ се за управляваното от него дружество „Хоумър“ ООД данъчен кредит в периода от 14 септември 2012 до 14 януари 2013 г. и от 14 ноември 2013 г. до 14 януари 2014 г. Фирма „Хоумър“ ООД била регистрирана по ЗДДС през 2012 г., като Цветанов притежавал мажоритарен дял. Дружеството реално не е развивало търговска дейност, не е притежавало собственост, офис, складове, не е наемало работници.

Чрез „Хоумър“ ООД Цветанов, като управител, имитирал търговска дейност, която документно оформял чрез издадени от различни фирми първични и други счетоводни документи – фактури, касови бонове, които да удостоверяват плащането на услуга, дейност или доставка. Цветанов извършвал счетоводно обслужване срещу заплащане и по устна договорка на различни фирми. Ежемесечно обслужваните от него дружества му доставяли фактури за осчетоводяване. Така успявал да се снабди и разполагал с номера на фактури и съответните стойности, които използвал при изготвянето на дневниците за фиктивните си сделки.

Делото срещу Цветан Цветанов съдържа 17 тома документи, доказващи престъпната му дейност.