Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Двама електромонтьори получиха осъдителни присъди и глоби, след като сключиха споразумение с Варненската районна прокуратура и се признаха за виновни за манипулиране на електромери.

38-годишният електромонтьор в „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД Йордан Терзийски и колегата му 46-годишният Тодор Керанов получиха наказания по 7 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок, както и по 1500 лв. глоба. Двамата подсъдими, които са с чисто съдебно минало, сключиха споразумение с обвинението, удобрено от състав на Варненския районен съд.

Двамата били колеги и работели като електромонтьори в „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД. Покрай ремонтите на въздушни и кабелни електропроводи високо напрежение те решили, че могат да манипулират по поръчка и електромери срещу съответното заплащане на ръка.

Така на 22 март 2016 г. Тодор се обадил на колегата си Йордан да отидат и да „оправят един електромер“. Поръчката не била първата им, но се оказала последната. В момента, в който Йордан отворил капака на електрическо табло и приготвил устройството за манипулация обаче, реагирала сигнално-охранителната техника. На мястото пристигнали охранители от наетата от „Енерго про“ фирма, които веднага подали сигнал в полицията.

Претърсен бил автомобилът на Тодор и жилищата на двамата. Иззети са саморъчно направено устройство за конфигуриране на електромер, платки, лаптоп и друга техника и кабели за престъпната дейност.

Одобреното от Варненския районен съд споразумение е със сила на присъда и не подлежи на обжалване.