Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: 24 часа
СНИМКА: 24 часа

Без правда и свобода не може да има мир

Много тъжно ми стана, като гледах политическата реч на Роджър Уотърс.

"САЩ са тези, които ни водят към разрушение, заедно с Великобритания и голяма част от Европа. Дрънкат оръжия и ще се опитат да нападнат Иран и да въвлекат Русия. Вие искате ли да се биете с руснаците? Аз не искам", заяви по време на концерта си в София легендарният музикант от “Пинк Флойд”.

Толкова ли е трудно да имаме вярна представа за това какъв щеше да бъде светът без САЩ, Великобритания и голяма част от Европа?! Може би тогава щеше да се сбъдне прогнозата на председателя Мао,

че скоро Земята ще се казва Китай?

Спомних си и една случка от детството. Като ученик бях на пионерски лагер в китното селце Георги Дамяново, Михайловградско. По неведоми пътища още на първата вечер отнякъде нелегално ни попадна лош запис на албума "Стената" на “Пинк Флойд”. Сигурно е излишно да го казвам, но тогава по радиото и телевизията беше забранено да се пуска тяхна музика. Та спонтанно, без никаква уговорка, след като мина вечерната проверка, всички - и момчета, и момичета, се събрахме в едно мазе на овехтялата сграда и на монокасетофон си пуснахме заветния албум. То беше радост - някои в екстаз се поклащаха, други припяваха, а трети бяха вдигнали ръце със знака на победата.

По едно време надойдоха даскалите и се развикаха неистово. Набързо ни прибраха по стаите. На другия ден ни строиха на поляната. Видимо ядосан, излезе един белокос учител по физическо възпитание (от 3-то основно училище в София), пък като викна: "Сваляйте знамето! Вие знаете ли, че

с този знак американците влизаха в Корея! Лагерът се закрива!"

И въпреки че си бяхме платили предварително за оскъдната бобена чорба, с която ни хранеха в този курорт на военни начала, директно изгониха всички ни - да се прибираме към София кой както може. Чак когато се появиха видеокасетофоните, видяхме, че учителят сталинист си има блед аналог във филма "Стената".

Помня, че по-късно, в казармата в Харманли, по някаква перверзна причина музиката на “Пинк Флойд” се носеше и на плаца на поделението. Контрастът беше тъжен, но някак ни окуражаваше нас, новобранците, че след две години ще излезем отново на свобода. И тогава не друг, а съветски генерали идваха и ни говореха как трябва да унищожим НАТО, САЩ и другите демократични страни на Запад, където, най-малкото, имаше такива прекрасни музиканти като теб.

Що се отнася до руснаците - ами разбира се, че не искаме да воюваме с тях, най-малко българите, чиито политически партии никой не може да обвини в липса на сервилност към Москва. Става дума за управляващите в Кремъл и за чуковете, които маршируват по “Червения площад”, а не за младите руснаци, които ги арестуват на мирни демонстрации против несменяемото им правителство.

А когато в края на концерта на Роджър Уотърс се появи огромният надпис на български "Тръмп е свиня", неволно се сетих за един виц на непрежалимия Роналд Рейгън. Руснак и американец си говорили за политическата свобода в своите държави. Американецът се похвалил пръв: "Аз мога да отида в Белия дом, да ударя по бюрото на президента и да му кажа, че не одобрявам как управлява страната! И никой няма да ми направи нищо заради това."

Руснакът на свой ред рекъл: И аз мога същото.

Американецът погледнал с невярващ поглед. И аз го мога, потвърдил руснакът. Ще отида в кабинета на генералния секретар, ще тропна по бюрото му и ще му кажа: Другарю генерален секретар, аз не харесвам начина, по който американският президент Рейгън управлява!"

И ако наречем Тръмп свиня,

на кое животно да оприличим Ким Чен Ун, например? Газела или гълъб на мира? А Башар Асад сигурно е лъв, както се превежда името му от арабски? (Навремето без съд бяха обесили на площада нещастен сирийски карикатурист, имал глупостта да нарисува лъвче в някакъв вестник).

“Нима не искаме всички да живеем в мир? Аз искам. Моят народ също. Искате да започнем война с руснаците? Помните ли Втората световна война и какво успява да стори руският народ тогава? Че побеждава Вермахта на цената на 20 милиона руски момчета?”, попита още Роджър Уотърс.

Да, Роджър, ама няма как да не знаеш, че след като съветската армия, в която, впрочем, не е имало само руснаци, заедно със западните съюзници победи Вермахта,

половин Европа попадна под тоталитаризъм,

не по-добър от нацисткия. Спусна се невидима желязна завеса, а в Берлин се издигна стена, съвсем видима - от железобетон...

“Не се срамувам от позицията си, защото тези шибаняци ще ни избият всички, ако не изпратим тази любов по света и не кажем, че не искаме да живеем в състояние на постоянна война. Не искаме такъв живот”, настоя той.

Хубаво е човек да се бори и да се застъпва за мир, Роджър. Но ако искрено го желае и се стреми към него, би трябвало, рано или късно, да осъзнае, че без правда, без свобода, мирът е нетраен.

“Трябва да разберем как да действаме заедно, за да разрешим проблемите с климата, а също и културните, националните, политическите и религиозните различия между хората. Защото всички сме човешки същества, всички сме братя и сестри, без значение каква е нашата националност, раса, цвят на кожата”, завърши той.

Е, тук вече си прав. Съгласен съм, Роджър.