Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 Двамата българи - Георги Николов и Асен Чехларов, задържани на 8 май в Перу, докато превозват в хладилен камион и лека кола над 380 килограма кокаин на стойност 200 млн. долара, са стари познайници на полицията в България. Няколко пъти за източване на банкови карти е задържан 39-годишният Георги Николов. Мъжът е хващан директно с пластиките, както и със скимиращите устройства, които лепял върху слота на банкомата, за да копира данните от картите.

С тази дейност той се занимавал години преди да замине за чужбина. Криминални прояви имал и неговият приятел Чехларов. Той бил задържан няколко пъти за дребни кражби. 41-годишният мъж не е от София, но до преди десет години често пътувал по работа в столицата. Докато бил тук, е хващан за кражби на вещи от коли, а в други градове тарашил и домове.

Освен българите по време на акцията, която се проведе на един от плажовете в перуанския град Писко, са арестувани и двама местни - Леонор Еугенио Ороско Сиснерос и Евер Сото Ривера. Полицаите

следили

четиримата мъже дълго

преди да ги задържат. Мулетата изобщо не се усетили. Те дори карали с бавна скорост и спазвали всички пътни ограничения, за да не се набиват на очи.

Когато дошъл моментът, полицейски автомобили заобиколили камиона и леката кола. Без да опитат да избягат или да открият огън по органите на реда в Писко, престъпниците излезли от превозните средства и легнали на земята. Пред местни медии свидетели разказват, че всичко се случило много бързо, а заподозрените били толкова приклещени, че нямали никакъв шанс да избягат.

Тепърва ще се изяснява коя е била крайната дестинация за наркотика. Той е предаден за анализ в столицата на Перу Лима, а случаят ще се разглежда от специализираната прокуратура за разследване на производство и търговия с наркотици.

Доколко успешна е

борбата на

властите в Перу

с разпространението на кокаин, е трудно да се каже. Престъпните групи там трудно могат да бъдат спрени, тъй като веднага намират нови наркомаршрути и стратегии за контрабанда, с които да бъдат отново на една крачка пред властите.

Според източници от департамента за тактически операции против наркотрафика пътят на кокаина първо започва с добива и рафинирането му в долините на реките Апуримак, Ене и Мантаро, след това се пренася до избрани места за съхранение в райони като Пиура, а накрая стига до някое пристанище, за да поеме своя път към богатите пазари на Европа или Америка.

През 2012 г. Перу бе обявен за един от най-големите производители на кокаин в света, а две години по-късно страната започна кампания за унищожаването на нелегалните коридори, използвани за транспортиране на наркотични вещества. Тогава бяха унищожени 58 маршрута, но стотици останаха непокътнати. Много от тях се намират в близост до границата с Боливия и Бразилия. Разположени са близо до планините и са създадени от местното население, отглеждащо кокаинови листа в невероятни мащаби. Трите държави, които се смятат за основните доставчици на кокаин на световния черен пазар, са Перу, Боливия и Колумбия. 

Перу остава и една от най-желаните дестинации за укриване на много престъпници с тежки присъди от цял свят. 

Кой българин беше заловен там преди шест години, четете в печатното издание на "168 часа".

Четете още:

Оставиха в ареста жена, спипана с повече от 80 кг дрога

Заловиха варненка, издирвана от немските власти за контрабанда на кокаин