Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Варненецът Светослав Донев направи пореден опит да излезе от следствения арест, където чака началото на процеса си за притежание на солидно количество наркотици. Състав на Варненския апелативен съд, като последна инстанция, отказа да промени мярката му за неотклонение и го остави зад решетките.

Светослав е в ареста от 7 февруари тази година, след като при специализирана полицейска операция от дома му са били иззети 19,21 грама забранени от закона субстанции. Първичният тест е установил, че това са амфетаминопроизводни вещества, а се очаква и заключението на назначената от разследващите физико-химическа експертиза.

"Факт е, че както обвиняемият, така и неговата защита не спорят за наличието на обосновано предположение, относно авторството на деянието. Събрани са многобройни и категорични доказателства, които подкрепят съпричастността на обвиняемия към притежаваните вещества. Престъпление е тежко умишлено по смисъла на закона и се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 години, както и с глоба", пише в решението на магистратите.

Варненският апелативен съд сподели извода на първоинстанционния съд, че не е отпаднала опасността Донев да се укрие или да извърши престъпление. Прокуратурата припомня, че обвиняемият, макар и реабилитиран към момента на определяне на мярката за неотклонение, е регистриран за извършени от него тежки умишлени престъпления, за които е изтърпял наложени от съда наказания.

Фактът, че обвиняемият има постоянен адрес не мотивира съда да измени в по-лека мярката му за неотклонение. Свидетели на разследването сочат, че семейството на Светослав е знаело за престъпната дейност, а това води и Варненския апелативен съд към извода, че исканата от Донев мярка домашен арест няма да е адекватна и законосъобразна.