Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

16-годишният Иван Иванов
16-годишният Иван Иванов

Процесът започва на 14 май, до 10 г. затвор очакват тийнейджъра от Бургас

Делото за жестокото убийство на 11-годишната Никол Йончева, намушкана с нож в асансьор, тръгва на 14 май, научи "24 часа".

Пред съда ще се изправи 16-годишният Иван Иванов, който според прокуратурата е нанесъл смъртоносния удар във врата на момичето.

Замахвайки с лявата ръка тийнейджърът почти напълно прерязал вътрешната сънна артерия, от което последвали силна кръвозагуба и остра анемия. 11-годишната Никол е гледала безпомощно как кръвта й изтича, била е в съзнание и е изживявала тежки предсмъртни мъки, категорични са съдебни медици.

Делото навлиза в съдебна фаза девет месеца след убийството на 20 август, м.г.

"Много неща ще станат ясни по време на съдебния процес. Надявам се виновникът да получи заслуженото наказание. Никой от семейството му не ме е търсил", сподели пред 24 часа майката на убитото момиче Мария.

Дъщеря й е открита мъртва около 17,30 ч. в асансьор на бл.104 в к-с "Меден рудник". Иван е задържан в малките часове на 21 август. Той прави частични самопризнания, а биологични следи от него са открити по ножа, с който е извършено престъплението, по мобилния телефон на Никол и по част от вещите й.

До съдебен процес се стига, след като съдебно-психиатрична експертиза установява, че Иван е вменяем въпреки леката си умствена изостаналост.

Ключова за разследването е и експертиза на мобилните телефони на жертвата и подсъдимия, чрез която криминалистите сглобяват последните часове от живота на момичето.

Иван и Никол се запознават в социалните мрежи, където общуват активно. Фаталната им среща на 20 август, м.г. е втората на живо. Решават да се качат на покрива на бл. 104, за да пушат наргиле. В асансьора Иван опитва да целуне Никол, но тя го отблъсква, което агресира иначе добродушното момче.

Въпреки че ученикът е обвинен в умишлено убийство, ако бъде осъден, ще получи между 3 и 10 г. затвор, тъй като е непълнолетен, а към момента на деянието и под 16 г.