Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министър Нанков и шефът на АПИ инж.Атанасов инспектират ремонта на отсечката Поморие-Ахелой. Снимка:24 часа
Министър Нанков и шефът на АПИ инж.Атанасов инспектират ремонта на отсечката Поморие-Ахелой. Снимка:24 часа

Трафикът за морето се отпушва, пускат 4-лентов път Поморие-Равда през юни 

На 8 май стартира ремонтът на около 20 км от АМ "Тракия", между Пловдив и Стара Загора, съобщи министърът на МРРБ Николай Нанков.

"Състоянието особено на активната лента  е  трагично. Участъкът се затваря, прави се временна организация, изкарва се тежкото движение", каза Нанков, който днес инспектира проекти по ОП "Региони в растеж" на територията на Бургаска област.

"Участъкът между Пловдив и Стара Загора не е ремонтиран от 25 г. Тежкото движение ще го свалим между двата пътни възела Плодовитово и Пловдив-Изток, за да разтоварим максимално движението в този участък за леки автомобили и автобуси. Ще направим всичко необходимо, за да приключим до края на юни", допълни шефът на АПИ инж.Дончо Атанасов.

Той каза още, че в момента се свалят оградите за птици по АМ "Тракия", в района на Ямбол, тъй като гаранционният им срок е изтекъл.

"Започваме поетапно възстановяване, което не е никак евтино", допълни шефът на АПИ.

Министър Нанков уточни, че разширението на 8-километровата отсечка от кв.Ветрен до входа на Бургас по републиканския път София-Бургас, което днес инспектира, ще бъде готово за около 40 дни.

"Ще изведем транзитния трафик за курортите северно от Бургас по Северния обход. Ще стартираме тръжната процедура в началото на юли. При необжалване на тръжната процедура есента можем да започнем", обясни Нанков.

Той видя на място  как върви обхода на Ахелой и разширението на участъка Ахелой-Поморие, за които са осигурени 45 млн.лв. Очаква се до 15 юни всички дейности на двата обекта да приключат и това лято да се пътува по четирилентов път Поморие-Равда.

22 жалби за отчуждаването на терена на входа на Поморие бавят обхода на града, чакаме да приключим с тях или със споразумение или съдебно решение. 95 % от трасето няма да съвпада със сегашния път, така че можем да работим и лятото без да се отежнява трафикът", обясни министърът на МРРБ.

Той обобщи, че близо 100 млн.лв. са вложени за 2,5 г. в пътища в Бургас и региона.

Очаква се тази година да започне и ремонтът на пътя Малко Търново-Царево в най-тежките участъци, за което са осигурени около 3 млн.лв. Нанков съобщи още, че предстоят отчуждителни процедури за разширяване на трасето около Дюлинския проход, за да има алтернативна връзка между Варна и Бургас.