Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Настаняват в интернат момчето, убило бездомник във Варна

Бездомникът живял в тази барака СНИМКА: Лиляна Трънкова/архив

Единият от тримата обвиняеми за жестокото убийство на 53-годишен бездомник във Варна - 13-годишният Камен М. ще бъде настанен в интернат. Това реши при закрити врати като втора инстанция състав на Варненския окръжен съд.

Камен и 14-годишният му приятел Денис бяха признати за виновни за убийство, извършено по хулигански подбуди, с особена жестокост и по особево мъителен за жертвата начин. Според обвинението задържаното малолетно момче е съучастник, но предвид възрастта си той не носи наказателна отговорност.

Убийството на несретника Красимир потресе цяла Варна. Бузжизненото му тяло бе намерено близо до бл. 20 във варненския кв. "Владиславово" на 20-и януари тази година. Бездомникът живеел с едно кучи в порутена барака зад пазарчето в квартала. Ромчетата се скарали с него на 16-и януари пред пункт за изкупуване на метал. Тъй като всички знаели къде спи несретникът, момчетата отишли на другия ден и го пребили жестоко. Те решили обаче, че му е малко и на 20 януари се върнали отново, като техен познат дори снимал поредния побой. Според съдебно-медицинската експертиза смъртта на мъжа е настъпила вследствие тежка черепно-мозъчна травма.

Във въззивната жалба, разгледана от Окръжния съд се твърди, че наложената на Камен възпитателна мярка е несъразмерно тежка с оглед личността му. Защитата му поиска от съда на малолетния да бъде дадена още една възможност и същия да не бъде изолиран от познатата му социална среда и да бъде постановена по- лека възпитателна мярка. По време на заседанието стана ясно, че 13-годишното момче от 2 години не посещава училище. Участващите във въззивното производство представители на Дирекция „Социално подпомагане”- Варна посочиха, че при тях не е постъпвал сигнал, че малолетният е отпаднал от системата на образованието, поради което и те не са работили с него. Те изложиха становище, че решението на районния съд е правилно и че следва да бъде потвърдено, предвид извършеното от малолетния. Пред съда Камен каза, че иска да продължи образованието си и след това да работи.

Въззивната инстанция напълно сподели становището на Районен съд - Варна, че с оглед извършеното единствената адекватна мярка, която следва да бъде наложена на малолетния е „настаняване във ВУИ“, като действително, това е най-тежката предвидена в закона възпитателна мярка, но както първостеренния съд, така и второинстанционния намира, че само чрез нейното прилагане би могло да се постигне необходимия възпитателен ефект по отношение на малолетния, който да коригира поведението си до степен, че да претърпи положителна промяна и корекция и да бъде в съответствие с общоприетите правила и норми на поведение в обществото.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Коментара ()

Вашият коментар