Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Състав на Варненския апелативен съд отмени 20-годишната присъда на 37-годишния Димитър Петров, подсъдим за убийството на свой познат от Разград - Борислав Бориславов, и я замени с доживотна. Последното решение ще бъде на Върховния касационен съд.

Димитър Петров извършил убийството на 11 април 2015 г. Тогава той е на 34 години. С жертвата Бориславов Димитър се срещнал в заведение в Разград. Двамата се познавали бегло. Пили заедно. 38-годишният тогава Борислав поканил Петров да продължат запоя си в хижа в местността Пчелина край Разград. С джипа на Петров двамата се отправили към околностите на Разград. По пътя обаче се скарали и Петров намушкал с нож 17 пъти опонента си. Два от тях били смъртоносн. Тялото му е намерено с прерязано гърло.

След като е установен като извършител, Окръжната прокуратура в Разград предала Петров на съд за убийство, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Разградският окръжен съд дал 20 години затвор на овиняемия. Недоволна от размера на наказанието, Окръжната прокуратура в Разград протестирала решението. Въззивната съдебна инстанция обаче потвърдила изцяло първоначчалната присъда.

Следва протест на Апелативната прокуратура във Варна. Потвърдената присъда е обжалвана и от защитата на подсъдимия, който твърди, че е невинен. Жалба във ВКС внасят и частните обвинители. С решение на ВКС от 4 септември 2017 г. решението на Апелативния съд е отменено и делото срещу Димитър Петров е върнато за ново разглеждане от друг състав на Апелативния съд. Върховните съдии мотивират връщането за повторно разглеждане на делото с допуснати процесуални нарушения. Новият състав на Апелативния съд измени присъдата и даде доживотен затвор.