Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Като удари по Сирия, загуби консервативното дясно.

Най-удареният от удара по Сирия е президентът Тръмп. Той вече наполовина си отряза клона, върху който така несигурно се крепи – доверието на милионите бачкатори с консервативни разбирания за живота.

Интелектуалците презрително ги наричат “червените вратове”. Те гласуваха за Тръмп главно заради 3 негови обещания – че ще върне в САЩ изнесените предприятия, ще построи стена по границата с Мексико, за да спре незаконните имигранти, без да превзема чужди държави и да сменя режими.

Предприятията още не са се върнали, а преди месец Тръмп подписа бюджет, който не предвижда никаква стена. Значи и стена няма да има. Освен това той за втори път удари Сирия, този път със 103 ракети “Томахоук”. И най-верните на Тръмп народни трибуни се хванаха за главата.

“Чувствам се, като че ли гаджето ме е зарязало” – изръмжа култовият конспиратолог Алекс Джоунс в своята радиопрограма “Инфовойни”– левицата ще се майтапи, обаче това не е смешно, човече…”

“Той се справяше добре и затова това (ударът по Сирия) е толкова зле - продължи Джоунс, хлипайки. - Ако си беше едно л..но от самото начало, нямаше да е толкова лошо… Толкова много пожертвахме и сега той се ос..ра върху ни. Направо ми се повръща.”

Алекс Джоунс, който нарича себе си “палеоконсерватор либертарианец”, има огромно влияние върху червените вратове от Юга. Проповядва по радиото с дрезгав баритон в стила на коментаторите в “Разбиване” и във всичко вижда заговор на световното правителство за поробване на народа. Според Джоунс химическото нападение в едно от предградията на Дамаск е инсценирано от бунтовниците, за да принудят САЩ да се намеси. “Ако пак ми се обадиш по телефона – обърна се Джоунс към Тръмп, - ще ти кажа, че ме е срам от теб!”

Без такива народни трибуни като палеоконсерватора Джоунс. Тръмп не би могъл да помирише президентството. Ако му обърнат гръб, няма шанс за втори мандат. Но най-лошото е, че може и да не изкара първия. Ако на изборите през ноември демократите превземат долната камара на Конгреса, веднага ще започнат процедури за импийчмънт. Ако пък спечелят и Сената, гарантирано ще го изритат от Белия дом и нищо чудно да го вкарат в затвора.

Най-мощната медийна опора на Тръмп срещу тоталната война на враждебните централни медии е “Фокс нюз” на Рупърт Мърдок. Най-ярката звезда на “Фокс нюз” в момента е водещият Тъкър Карлсън, също десен либертарианец и неуморен борец срещу ексцесиите на мултикултурализма, джендъризма, ислямизма и екстремния феминизъм.

Досега Карлсън бе 100 на сто твърдо зад Тръмп, но след удара по Сирия силно се разколеба. В продължение на цяла седмица той прави коментари, които в общи линии съвпадат с мненията в RT – руската телевизия на английски, че няма никаква логика Асад да е използвал химическо оръжие и това вероятно е инсценировка, че Тръмп обещаваше съвсем друго, преди да го изберат, и че явно е попаднал в капана на “вашингтонското блато” и няма никакво спасение.

Другата голяма звезда на “Фокс нюз” е Лора Инграм, която започва кариерата си като писач на речите на Роналд Рейгън. Днес за републиканците е същото, което беше Едвин.

Сугарев за СДС през 1991 година. Освен че води предаване във “Фокс нюз”, тя има и синдикирано радиошоу, което се излъчва в над 300 радиостанции в САЩ. Влиянието й е толкова голямо, че миналата година републиканската партия й предложи да се кандидатира за сенатор от щата Вирджиния, но тя предпочете да си остане елитна журналистка. Инграм също се обяви против удара срещу Сирия – тя нито вярва, че Асад е използвал химическо оръжие, нито смята, че САЩ трябва да раздават справедливост на другия край на света.

Най-влиятелната консервативна мадона е коментаторката Ан Култър, автор на 12 бестселъра на политически теми, от които последният бе изплагиатстван от Тръмп за политическата му платформа по изборите. Тя бе твърдо за Тръмп, но се обърна срещу него преди месец, защото той подписа бюджет, в който не се предвиждат пари за стената. Но ударът срещу Асад съвсем я разгневи:

“Искам вие, които подкрепихте Тръмп на предварителните избори – обърна се тя към следовниците си в туитър, - като стигнем до 2020 г., да си спомните, че не сте длъжни да избирате по-малкото зло.

Защо да избирате, да речем, някой гласовит комик, който не може да запази постоянна позиция по която и да било тема, ако ще от това да зависи животът му? Искам да обмислите дали да не подкрепите Ранд Пол, ако се кандидатира отново…”

Сенаторът Ранд Пол е либертарианец и син на знаменития бивш конгресмен Рон Пол, една от иконите на т. нар. “Чаено парти”, което превзе Републиканската партия през 2012 г., а напоследък се трансформира в т. нар. “алтернативно дясно”. И той, както и баща му, са твърдо против всякакви военни намеси в чужбина. Естествено, че са твърдо против ударите по Сирия.

Свидетели сме на интересна историческа рокада. Десните консерватори в САЩ винаги са били ястребил. Например сенаторът Бари Голдуотър, който е идеен баща и на Роналд Рейгън, и на Рон Пол, и на днешните консерватори, едно време предлагаше комунизмът да бъде спрян с атомни бомби. Днес десните консерватори и либертарианци са пацифисти, а левите демократи, които в миналото минаваха за гълъби, днес са по-кръвожадни от Атила. Като удари по Сирия, Тръмп спечели одобрението на много лявата сенаторка Елизабет Уорън, та дори и на Хилъри Клинтън, която с удоволствие би го удавила в капка вода.

Твоите се мръщят, враговете те потупват по рамото – това би трябвало да действа като червена лампа. И Тръмп го е усетил, тъй като веднага започна да туитва, че това е само еднократен удар, само за назидание и няма да има никаква сериозна операция, нито пък смяна на режима. Естествено, вече никой не го взема на сериозно. Ники Хейли, представителката на САЩ в ООН, заяви, че Америка вече е “заредила и се е прицелила” (locked and loaded) и я Асад се е провинил пак, я са го ударили още по-жестоко.

Според Тъкър Карлсън истинското желание на “дълбоката държава” е да свали Асад както преди това Саддам и Кадафи: “Сега същите хора, които ви уредиха с умираща американска средна класа, незащитени американски граници и безкрайни безсмислени войни в страни, които не можете да намерите на картата, казват на президента, че е длъжен да свали Асад поради причини, които са неясни и демонстративно нечестни. И между другото, това може да стане. Преди да стане, Конгресът трябва да обмисли ново допълнение на конституцията – Конгресът няма да сваля никое правителство, преди да приключи изграждането на предишното съборено правителство, и освен това всички генерали от телевизионните дискусии ще бъдат длъжни лично да отидат на бойното поле при всяка война, която препоръчват.”

Четете още: 

Как участвахме във вкарването на мозъка в компютър

Трилър в СДС - бой и задкулисни хватки