Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Юрий Колев от Варна показа сценария на заговорниците срещу Божидар Лукарски и стана участник в схватката.  КАДРИ: Би Ти Ви
Юрий Колев от Варна показа сценария на заговорниците срещу Божидар Лукарски и стана участник в схватката. КАДРИ: Би Ти Ви

Членове на Националния съвет се сбиха на заседание “за” или “против” оставката на Божидар Лукарски

Делегат от Варна размаха сценария на опозицията кой какво да казва

Спорът е и за бъдещето на партията - дали да са с Валери Симеонов, или с ДСБ

28 г. след началото на синята идея активисти на свилия се до няколко хиляди членове СДС се сбиха на заседание на Националния съвет. За да е по-пълна картината, заразмахваха листове със задкулисни сценарии за действие на двете враждуващи групички.

В залата в младежкия дом "Красно село", видяла как се вземат решения при Филип Димитров, Иван Костов, Надежда Нейнски и други сини лидери, се разнесоха крясъци и викове.

Още в началото част от делегатите не бяха допуснати от частната охрана, наета от Божидар Лукарски специално за случая. С мотива, че не са си плащали членския внос и са се самоизключили. Това предизвика подсвирквания, подвиквания, шум и безредици.

Влезлите в залата очевидно бяха разделени на две и не можаха да се успокоят.

Заместник-председателят и кмет на Карлово Емил Кабаиванов се опита да вземе купчина листа от Юрий Колев от Варна.

"Ей, какво правиш?

Я се разкарай,

я се разкарай

- развика се той, изправил се върху стол. И продължи - Ей това е сценарият, ей го сценария, в който пише кой какво трябва да казва. След малко ще бъдем пожертвани", крещеше Колев, размахвайки няколко листа.

Отстрани някой го репликира: "Ти сега го написа!" И Колев продължава ядосано: "Моля?!? "Кмете, къде си, кмете, Кабаиванов, ето го вашия сценарий. Камен какво ще прави, Милко какво ще прави, ей това е сценарият." Докато председателят на район "Приморски" показваше написаното, около него се бяха събрали трийсетина души.

Частният охранител се опитваше да успокои варненеца, но безуспешно. В един момент друг от делегатите - Милко Стрехин от Пловдив,

Охраната изтласква Милко Стрехин от Пловдив (с бялата коса), който се сбутва с Юрий Колев.
Охраната изтласква Милко Стрехин от Пловдив (с бялата коса), който се сбутва с Юрий Колев.
се опита да избута Юрий Колев.

"Какво ме буташ, защо ме блъскаш", извика той. И други се включват в негова защита: "Какво го дърпате човека, ей! Какво ви става!"

Колев заедно с Емил Кабаиванов продължава да върви към трибуната: "Днес правя 28 г. в СДС. 28 години!"

В задкулисния сценарий пишело, че ако се наложи да се всява повече смут и суматоха, Румен Христов, един от главните противници на Лукарски, трябвало да размахва патерица. Понеже бил със счупен крайник.

След блъсканицата и боя Милко Стрехин се придвижва към другия край на залата при Божидар Лукарски и му казва: "Нека журналистите да присъстват на заседанието. Когато започне гласуването, ще излязат. Защо да не стоят?

Това да не е

Северна Корея?"

Но Божидар Лукарски обяснява на медиите, че заседанието е закрито и трябва да напуснат залата.

Божидар Лукарски прекрати заседанието и напусна, но след това противниците му взеха решение да гласуват оставката му на 12 май.  СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Божидар Лукарски прекрати заседанието и напусна, но след това противниците му взеха решение да гласуват оставката му на 12 май. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Малко след това лидерът обявява, че разпуска Националния съвет и си тръгва.

Опозицията начело с двамата му заместници Румен Христов и Емил Кабаиванов твърди, че след това е имало кворум от 57 души, като в тях се включват тези 8-9 души, които в началото не бяха допуснати от председателя.

"12 лв. членски внос годишно изобщо

не е показателен

за принадлежност към синята идея", твърдят противниците на бившия икономически министър.

Казват, че знакови за СДС фигури са спрени на входа - областният шеф в Смолян Любомир Гешев, Дора Христова от Кърджали, която оглавява структурата от времето на Иван Костов, както и други регионални седесари от Хасково, Разград, Търговище и Ямбол.

Конкуренцията на Лукарски иска оставката му и в негово отсъствие решава, че това ще се обсъжда на 12 май в Пловдив на друго заседание.

А сините са разделени и по въпроса за бъдещето на партията си, не само за лидера. Лукарски е привърженик на идеята за следващите избори да се направи

национален демократично-

патриотичен блок

заедно със съседите им на ул. "Раковски" 134 от НФСБ. Съюзът с Валери Симеонов можел да им даде гаранции за влизане в следващия парламент.

СДС е марка и въпреки че в момента е в опозиция, има хора, които са привързани към партията от зората на демокрацията. Битката е кой ще я овладее.

Според главния секретар Филип Кирев членовете са около 8000 души. Това той е споделил пред свои съмишленици. Други седесари обаче се опасяват, че няма повече от 2500 души, които все още да са верни на СДС.

Вътрешната опозиция пък иска да се ориентира към съюз с другите десни формации - "Да, България" и ДСБ, които тази седмица сключиха договор за партньорство.

Четете още:

Какво казва Лукарски за патерицата на Румен Христов, четете тук.

Как Жожо Липовански нарисува първото лъвче на СДС