Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Как участвахме във вкарването на мозъка в компютър

В този най-мощен изкуствен интелект на ЕС ще бъдат въведени всички медицински знания и опит на планетата, за да осигурят персонализирано лечение

С помощта на европроекта "Човешки мозък", със свръхмощна суперкомпютърна инфраструктура и осигурения от българския еврокомисар Мария Габриел 1 млрд. евро Европа има шанс да догони САЩ и Китай в глобалната надпревара.

Габриел още в първия ден на българското европредседателство обяви решението на ЕК и страните членки да инвестират огромната сума. С нея ЕС директно влиза в битка с Китай, който до 2030 г. ще вложи $22,3 млрд. в изграждането на най-мощната в света суперкомпютърна инфраструктура.

САЩ не остават по-назад

като в близките години ще осигурят $26 млрд. за цифрови технологии.

По този повод е и срещата на 19 април в София в рамките на българското европредседателство - "Формиране на дигиталното бъдеще на Европа: Високопроизводителни изчисления за изключително мащабни научни и индустриални приложения". "Истината е, че

светът навлиза в петата индустриална и социална революция

- коментира пред "168 часа" проф. Стоян Марков, шеф на Националния център за суперкомпютърни приложения. - Нейните мотори са свръхмощните компютри и свръхбързите глобални цифрови мрежи и техните хиляди приложения."

Благодарение на тях човечеството е на крачка от създаването на перфектния изкуствен интелект Мечта поне на 83 години, започнала от момента, в който д-р Алан Тюринг създава машината си за дешифриране. Оттогава стотици учени опитват да разгадаят загадката "човешки мозък", за да го имплантират в машините. Но с тази задача се справиха учените от европейския проект "Човешки мозък", чийто директор е проф. Катрин Амунтс. В екипа е и българинът проф. Стоян Марков, архитект на един от най-мощните супери на Европа.

"В ход е трансформирането на мозъка в еквивалентен цифров модел, който

поетапно ще се имплантира в суперкомпютрите

- обясни Марков, който е и главен конструктор на българския супер Avitohol. - От тази гледна точка изкуственият интелект е цифровият аналог на естествения интелект."

Именно затова ученият смята, че решението за изграждане на европейска суперкомпютърна инфраструктура е историческо.

"С цифровите технологии 

ЕС ще запази конкурентоспособността на продукцията си на световния пазар

и ще подобри качеството на живот на европейските граждани, както и на тези в България - посочи Марков. - Ще ви дам само един пример, който касае всеки - машините ще обработят натрупаните с десетилетия медицински знания и опит, за да осигурят на всеки персонализирано лечение. Няма смисъл да се впускам в подробности как свръхбързите компютри, смятащи милиард по милиард операции в секунда, ще променят цифровия свят и глобалната икономика. За мен като българин е чест, че именно нашият еврокомисар стана катализатор на целия този процес."

Повече за българския принос във върховите технологии, четете тук

Как със супери се създават нови лекарства, четете тук

 

Коментара ()

Вашият коментар