Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вселенският патриарх Вартоломей ни укори за подкрепата към Македония: Действията на сестринската църква на България са погрешни Вселенският патриарх Вартоломей Снимка: Десислава Кулелиева

Вселенският патриарх Вартоломей критикува Българската православна църква заради подкрепата й за непризнатата църква на Бившата югославска република Македония, съобщава в. "Катимерини", цитиран от БТА.

Вартоломей, който е духовен лидер на православните християни, е направил в сряда вечерта изявление със силен укор, след като Българската православна църква се съгласи да бъде църква-майка на македонската, смятана за "схизматична" от Вселенския патриарх, базиран в Истанбул.

"Действията на сестринската църква на България са погрешни. Те усложняват нещата. Църквата майка на всички балкански народи е тази в Константинопол", заявил Вартоломей и допълнил, че това казва историята и че Българската църква няма право да нормализира македонската, пише "Катимерини".

Българският патриарх Неофит неколкократно заяви, че България трябва да подкрепи македонската църква в нейните опити за признание и интеграция, припомня вестникът.

Четете още:

Сексскандал заплашва с разпад Нобеловата комисия за литература

Майката на убития Георги в Борисовата градина: Лягам и ставам със студеното му лице. Дано не се е мъчил много

Пистолетът на Пелов скрит в камион на доставчик

Коментара ()

Вашият коментар