Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Продажбата на самолетни части на Сирия стоят в основата на обвинението на Желяз  заради наложеното ембарго от САЩ

За 60 дни да бъде пратен зад решетките Желяз Андреев (29 г.), ще иска от съда окръжната прокуратура в Добрич. Мъжът бе задържан по Великден в Добрич по искане на САЩ. Срещу него има две обвинения за измама и нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия.

Заповедта му за арест е издадена от Областния съд на Южен окръг на Флорида.

В основата на обвинението на Андреев стои работата му в колцентър в български офис на американската компания “АВ Троникс”. Търси му се отговорност затова, че продавал резервни части за самолети на сирийската авиокомпания Syrian Air въпреки наложеното от САЩ ембарго.

“Желяз кандидатства за работа в “АВ Троникс” през сайта jobs.bg и след като бе одобрен на интервю, стартира на позицията “Продавач - интернет търговия” – най-ниското ниво в йерархията на отдел “Продажби”. Задълженията му са

да се свързва

директно с

клиенти по имейл

и по телефон

с цел презентиране на продуктите и услугите на компанията и продажбата им”, разказва приятелката на Андреев Милена Здравкова.

Във фейсбук е създадена група “Да спрем екстрадирането на Желяз”. Негови близки коментират, че всички служители на позицията на Желяз имали наложен норматив за брой обаждания и брой продажби, които да постигат на дневна база.

“Предоставеният набор от клиенти не е по избор на служителите. Американската компания не запознава служителите си със спецификите на тези клиенти или съществуващите регулации на САЩ с държавите, в които са базирани тези фирми”, пише във фейсбук групата за Андреев.

В отдел “Продажби” той предлагал авиационни части на компании и сервизни центрове за самолети и хеликоптери от различни държави.

Андреев и колегите му получавали от шефовете си портфолиа на клиенти и контакти за връзка с тях. Сред клиентите, попаднали в списъка за Андреев, била сирийската авиокомпания Syrian Air. Сделка с нея обаче е в нарушение на ембаргото, наложено от САЩ на Сирия. Американската компания не се съобразила с това и не предупредила служителите си за тези ограничения. Нещо повече - ембаргото се заобикаляло през София, става ясно от разследването във Флорида.

Андреев

направил 7

сделки със

сирийската

авиокомпания

по време на 6-месечния си изпитателен срок в българския офис на “АВ Троникс”.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова уточни, че “сделките са в периода от юни 2013 до 2015 г.”

През 2016 г. Андреев напуснал фирмата и започнал работа в компанията “Луфтханза Техник” в София.

Преди месец обаче бил уволнен, след като му съобщили,

че е в черния

списък на САЩ

На 24 октомври 2016 г. той станал един от обвиняемите по разследване на прокуратурата във Флорида за участие в заговор за нарушаване на ембаргото на Сирия и за измама, става ясно от документите от САЩ, изпратени до Върховната касационна прокуратура.

По делото във Флорида са обвинени общо 11-има, между които и българите Михаела Ненова, Любка Христова, Искрен Георгиев и Иван Сергиев. Те заемали мениджърски постове в българския офис на “АВ Троникс”. По информация на “24 часа” молби за екстрадициите им не са пристигнали в България.

Според публикации в чужди медии разследването във Флорида е стартирало през март 2017 г. Това прокурори от Маями задържат братята Али и Араш Каби и тяхната сестра Марджан. Братята се водят собственици на българския офис на “АВ Троникс”.

През декември 2017 г. братятята и сестра им се признават за виновни и са осъдени съответно на 2 години за братята Каби и 13 месеца за сестра им. Обвинени са и трима служители на сирийски авиопревозвач Syrian Air.

САЩ са обявили Андреев за издирване, за да бъде екстрадиран и съден, като преди 5 дни той е потърсен на постоянния му адрес в Добрич. Полицаите обяснили на родителите му, че го

търсят за стар

пътен инцидент,

на който той и приятелката му станали свидетели.

По това време Андреев и Милена пътували към Добрич за великденските празниците. Двамата си спомнили за катастрофата и Андреев веднага след като пристигнал в Добрич, отишъл в полицията. Там обаче го задържали по искането на САЩ.

Във вторник Милена се е срещнала с любимия си в ареста. “Той е добре!”, каза тя. Преди това от МВР не разрешавали на Андреев да се вижда и с адвоката си.

В същото време от окръжната прокуратура в Добрич съобщиха, че се чакат материалите по преписката, като престъпленията, в които Андреев е обвинен, отговарят на измама и контрабанда по българското законодателство. По законите на САЩ те се наказват с до 20 години затвор.

Делото за екстрадицията на Андреев тепърва ще се решава в окръжния съд в Добрич. Последната дума по него ще има Варненският апелативен съд. Процесът трябва да приключи до 90 дни.

Желяз е завършил Природо-математическа гимназия в Добрич и бакалавър специалност “Културология” в Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

“Защо Желяз трябва да бъде съден затова, че не е минавал обучения и инструктажи за законите на чужда държава, а просто е вършел работата си като останалите си колеги на неговата позиция? Защото е имал “късмета” да му се падне този клиент?”, се питат негови близки във фейсбук. Те ще го защитят публично на 12 април в 18 ч пред Съдебната палата в София.