Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Убитата Никол Йончева
Убитата Никол Йончева

- Осмокласникът Иван Иванов забил

ножа с лявата си ръка

- Обвинителният акт вече

в съда, делото тръгва до месец

11-годишната Никол е гледала безпомощно как кръвта ѝ изтича, била е в съзнание и разбирала неизбежността на края си, изживявайки тежки предсмъртни мъки. Това е заключението на съдебномедицинската експертиза по едно от най-жестоките убийства.

Четвъртокласничката Никол Йончева бе заклана на 20 август м.г. в асансьор на панелен блок в бургаския комплекс “Меден рудник”. Според прокуратурата убийството е извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост.

Подсъдимият Иван Иванов, на 15 г., е нанесъл смъртоносния удар с нож във врата на Никол. Той

почти напълно

прерязал

вътрешната

сънна артерия,

от което последвали силна кръвозагуба и остра анемия, довели до фатален край.

След удара Иван оставил умиращата Никол в кабината на асансьора и избягал въпреки нейните викове за помощ. Обвинителният акт срещу него вече е в съда, очаква се до месец процесът да започне.

“Надявам се виновникът да получи заслуженото наказание. Нямам съмнение, че задържаният е убиецът на дъщеря ми. Никой от семейството му не ме е търсил нито за извинение, нито за каквото и да било. Много неща ще станат ясни, когато делото започне”, сподели пред “24 часа” майката на убитото момиче Мария.

На 20 август м.г. малко след 17,30 ч Никол е открита заклана в асансьор на бл.104. Цялата кабина е оплискана в кръв, а момичето лежи безжизнено на пода. Съдебномедицинска експертиза установява, че убиецът е намушкал Никол с лявата ръка.

Ударът бил само

един, но силен и

на фатално

място

В малките часове на 21 август е задържан ученикът със специални образователни потребности Иван Иванов. Той е левичар, живее в бл. 96 - на метри от този, в който е открита мъртвата Никол.

Фактът, че осмокласникът си служи основно с лявата ръка, и това, че убиецът също е левичар, не е единственият коз на разследването. То разполага с ДНК на Иван, открита по ножа, с който е убита Никол. Хладното оръжие е намерено в кошче за боклук на един от етажите на блока. Биологични следи от момчето са открити още по телефона на жертвата и по част от вещите ѝ.

Въпреки нестихващите твърдения на родителите на Иван, че не е способен да убие човек, криминалисти са категорични, че срещу задържания ученик има достатъчно доказателства.

Вече 7 месеца той е в следствения арест. Неговият адвокат опита на два пъти да го извади, като поиска момчето да бъде поставено под родителски контрол в дома си, но съдът го остави зад решетките. Съдебно-психиатрична експертиза установи, че е

вменяем

въпреки леката

умствена

изостаналост

“Вещите лица са категорични, че независимо от обстоятелството, че се констатира забавено развитие за възрастта, обвиняемият е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи действията си”, коментират от прокуратурата.

Ключова за разследването е и съдебнотехническа експертиза на мобилните телефони на жертвата и подсъдимия. Тя разкрива не само комуникацията между Никол и Иван, но и къде са били часове преди убийството и така криминалистите сглобяват последните часове от живота на момичето.

Срещата между Никол и Иван на 20 август м.г. е втората на живо. Иначе тийнейджърите контактуват активно в социалните мрежи, установява по-късно разследването. Във фаталния ден двамата се срещат в центъра на Бургас, до търговски център “Триа”, после пеша стигат до спирката край БСУ. Оттам хващат рейс за “Меден рудник”.

Решават да се качат на покрива на бл. 104, за да пушат наргиле. В асансьора обаче става нещо, което отключва агресията на иначе добродушния Иван. Разследващи

не откриват

следи от

сексуално

посегателство,

но допускат, че

осмокласникът

се е опитал да

целуне Никол

в кабинката. Тя вероятно се е отдръпнала, което го обидило и вбесило. Той извадил кухненски нож от джоба на панталона си и го забил във врата ѝ.

При един от разпитите по-късно Иван признава, че и друг път излизал на среща с момичета въоръжен с нож - това го карало да се чувства по-сигурен.

Дни след убийството в Бургас се заговори, че друго момиче, излязло на среща с Иван, е било на косъм да пострада, но успяло да избяга. От полицията обаче не потвърждават тази информация.

Криминалисти не приемат на сериозно и твърденията на майката на Иван Донка Петрова, че сериен насилник на момичета вилнее в “Меден рудник” и сега, докато синът ѝ лежи в ареста.

“Детето ми не е способно да посегне на никого, дори салам не може да си отреже само”, казва Донка ден след жестокото клане. Служебният защитник на Иван пък направо хвърля бомба в залата, заявявайки, че

веднага след

убийството Иван

си купил снакс и

играл на

криеница

с децата от квартала. “Има нещо странно в това момче, то е на 15, но поведението му е на 10-годишно дете”, коментира тогава адв. Камен Кънев. На него Иван казал, че не е искал да убива Никол, а само я “боднал”.

Въпреки тежкото обвинение, ако бъде осъден, тийнейджърът ще получи между 3 и 10 г. затвор, тъй като е непълнолетен, а към момента на деянието и под 16 г., обясняват юристи.

“Убиецът на дъщеря ми трябва да бъде съден като голям човек, а не като непълнолетен. Иначе всички непълнолетни ще тръгнат да убиват хора и ще се разминават с по няколко години затвор. Имало друг убиец, твърди майката на Иван. Защо синът ѝ тогава ще поема цялата вина? Защо не издаде истинския убиец?”, сподели от Лондон бащата на Никол Любомир Йончев. Той, както и всички близки, искат доживотен затвор за екзекутора на Никол.

Водят Иван Иванов в съда.
Водят Иван Иванов в съда.